NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – SNEŽANA KNEŽEVIĆ. Za najbolju gibanicu Srbije izabran je recept Snežane Knežević, i svečano proglašen u emisiji RTS Šarenica, 25.02.2024.
U desetom, jubilarnom izboru za najbolji tradicionalni recept 2023. godine, za najbolju gibanicu Srbije, učestvovalo je preko 40 recepata.
U finale je ušlo najboljih 5 recepata za gibanicu:
- Snežana Knežević, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-snezana-knezevic/
- Vesna Pavlović, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-vesna-pavlovic/
- Verica Poznanović, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-verica-poznanovic/
- Milica Živković, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-milica-zivkovic/
- Snežana Vunjerović, https://recepti-kuvar.rs/konkurs-najbolja-gibanica-srbije-snezana-vunjerovic/
Žiri je radio u sastavu: dr Biljana Đorđević, predsednica, Jelena Rupnik, članica, Danijela Paracki, članica i Dragana Ilić, članica.
NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE, RECEPT – SNEŽANA KNEŽEVIĆ
Volim gibanicu spremljenu na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama.
Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite ovu pitu koja može da se jede topla ili hladna. Može da vam bude kompletni obrok sa salatom po želji ili doručak uz jogurt.
Priprema sa pečenjem: oko 90 minuta
Za 12-16 parčića
Gibanica, sastojci:
- 500 g kora za pitu (16 listova)
Za fil:
- 500 g tikvice pečene
- 500 g sira urda
- 3 dl kisele pavlake 20% masnoće
- 7 komada jaja
- 0,5 dl maslinovog ulja
- po ukusu sitna morska so
- 1 kesica za pecivo
- 2 kašike suvog ili svežeg vlašca
Za preliv:
- 2 dl mleka
- 2 komada jaja
- 0,5 dl maslinovog ulja
Gibanica, priprema:
- Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelite sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
- Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 15 minuta da se propeku i omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.
- U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.
- Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35×20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.
- Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.
- Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelijem odozgo.
- Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.
- Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
- Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.
- Prijatno i uživajte!
Snežana Knežević
ČESTITAMO!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!