Najneobičnija jela širom sveta-hagis
Najneobičnija jela širom sveta-hagis

Ako ste gurman i uživate u svim mogućim jelima, ili vas je samo zanimalo koja su to najneobičnija jela na svetu, u nastavku teksta ćete saznati šta je to čudno (potencijalno i opasno) probati u određenim zemljama, ali što vam neće predstavljati prepreku da možda jednog dana lično probate neko od ovih jela.

Najneobičnija jela širom sveta-jelo sa larvama
Najneobičnija jela širom sveta-jelo sa larvama

Fugu, Japan

Većina ljudi na misli da se nalazi u mogućoj smrtnoj opasnosti, ili bilo kakvom riziku po zdravlje, tokom dnevnog obroka, ali oni koji jedu Fugu ribu bi morali ovaj rizik da uzmu u obzir. Fugu je japanska vrsta ribe mehura koja sadrži dovoljno otrova da ubije 30 ljudi! Kuvari koji su majstori za pripremu ovog jela treba da prođu obuku koja može da potraje godinama, da bi se svi mogući rizici sveli na minimum.

Ovaj delikates se služi kao deo čorbe, pržena ili spremljena kao tanki sašimi, a svaka greška u pripremi može skupo da košta onoga ko proba. Oni koji žele da probaju ovaj smrtonosni specijalitet treba da posete Japan između oktobra i marta, kada je sezona fugua.

Sladoled od začina, Zanzibar, Tanzanija

Ako ste planirali letovanje na Zanzibaru, onda postoji jedan lokalni specijalitet koji definitvno morate probati, a to je sladoled od začina. Zanzibar je inače poznat kao ostrvo začina, zbog svih mogućih koji se na njemu uzgajaju, a na ovom sladoledu nećete okusiti ni vanilu ni čokoladu, već isključivo najrazličitije moguće začine. Kombinacije su razne, ali recimo miks karanfilića, limunove trave i đumbira je odličan izbor za početak.

Prženi paukovi, Kambodža

Varijacije ovog jela možete probati širom Kambodže, ali kao specijalitet je najbolje u gradu Skuon. Paukovi se prže na ulju, pri ćemu moraju biti hrskavi spolja, i meki iznnutra. Najviše se koriste vrste tarantule za ovo jelo, a praksa jedenja paukova uopšte je započela za vreme brutalne vladavine Kmera, kada su stanovnici morali da se snalaze kako znaju i umeju da bi se prehranili.

Najneobičnija jela širom sveta-prženi pauci
Najneobičnija jela širom sveta-prženi pauci

Ovo jelo se često prodaje na ulicama i nudi turistima koji su u prolazu i u potrazi za užinom. Pored toga što su bogati proteinima, postoji priča da oni koji probaju ovo jelo, postaju lepši.

Prerijske ostrige, Kanada

Prerijske ostrige zapravo nisu ostrige uopšte, jer se ovo jelo zapravo pravi od testisa bika. Ovo jelo se služi širom oblasti koja se bavi uzgajanjem stoke, ali onima koji žele da probaju kanadsku verziju ovog specijaliteta, se obavezno preporučuje Alberta. Ovo jelo se služi tokom letnjih meseci, prženo na ulju, masti ili punjeno, u kombinaciji sa začinima, biljem, sosem i umacima za pravi ukus kaubojske kuhinje.

Balut, Filipini

Jaja su uobičajen deo ishrane širom sveta, ali na Filipinima se jedu malo drugačije. Naime, njihov specijalitete Balut se pravi tako što skuvaju pačje jaje sa živim i razvijenim embrionom, dok je još u ljusci. Tipično se služi uz čili, beli luk i sirće, pri čemu se jede cela unutrašnjost jajeta, uključujući krila i kljun. Ovaj specijalitet je takođe i popularna brza hrana.

Hagis, Škotska

Ovo jelo predstavlja kombinaciju ovčjeg srca, jetre i pluća, crnog luka, ovsene kaše i začina, i smatra se škotskim nacionalnim jelom. Tradicionalno se pravi tako što se ovi sastojci stave u stomak ovce i tako krčka, a služi se još od 1400. godine, i kao glavno jelo na večeri posvećenoj Robertu Brnsu. Najčešće se služi sa prženim krompirom i repom, ali i sa čašicom škotskog viskija, kako bi jelo bolje leglo. Danas se ovo jelo može kupiti gotovo u super marketu, i predstavlja odliičan izvor proteina i vlakana.

Najneobičnija jela širom sveta-hagis
Najneobičnija jela širom sveta-hagis

Hakarl, Island

Trula ajkula možda zvuči odvratno, ali kad bi se grenlandska ajkula jela sirova, onda bi bila otrovna. Time što dozvole da ajkula fermentira i istruli, ona postaje jestiva, tj. dok god onaj ko je proba može da istrpi miris amonijaka i smrad ribe. Mnogima koji prvi put probaju bude muka, zbog čega se preporučuje da se svaki zalogaj prati gutljajem jakog pića. Islanđani mogu da jedu hakarl preko cele godine, i čak da ga nabavljaju u super marketima.

Nadamo se da su vam ova jela bila zanimljiva i da ste naučili nešto novo, kao i da ćete imati hrabrosti da probate neka od njih, kad posetite ova mesta!

Izvor: putujsigurno.rs

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!