Namirnice uz čiju konzumaciju mast nestaje
Namirnice uz čiju konzumaciju mast nestaje

Leto je gotovo, ali sa njim ne odlazi i naša želja da istopimo masti kako bismo bili najbolja verzija sebe i tokom zimskih dana, ali i kako bismo najspremnije moguće dočekali naredno leto.

Kako bismo postigli što bolji i zdraviji efekat u što manjem vremenskom roku, pored samih preparata za mršavljenje, koji često mogu biti delotvorni za zdravo i brzo mršavljenje, jako je važno da promenimo i naše dosadašnje navike u ishrani.

Zato pročitajte koje su to namirnice koje imaju najveće benefite po vaše zdravlje topeći sve loše masti nakupljene u vašem telu.

Limun umesto soka

Ukoliko želite da smršate i poboljšate vaše zdravlje, jasno je da se morate odreći šećera, pogotovo onih veštačkih koji se nalaze u kupovnim sokovima i slatkišima. Sokove je najbolje zameniti starom, dobrom limunadom, ili ceđenom pomorandžom (ukusnija je, ali sadrži mnogo više šečera od limunade) čiji su benefiti po zdravlje brojni.

Limun je jadan od najboljih prirodnih sagorevača masti, a sem toga, sadrži velike doze C vitamina pa služi i jačanju imuniteta. Limun možete konzumirati u vidu limunade, čaja u koji ćete ga dodati, ili detoks vode koja je pravo zdravo otkriće 21. veka!

U svaki obrok dodajte nešto zeleno

Sa zelenom hranom teško možete da pogrešite. Sve što je zeleno uglavnom je prepuno korisnih vitamina, dobro za vaše zdravlje,  a u isto vreme i pospešuje dijetu. To su: brokoli, zelena salata, kupus, kelj, boranija, tikvice, paprika.

Smanjite vaš dnevni unos ugljenih hidrata, a povećajte unos ovih namirnica. Svaki obrok koji tokom dana pojedete, morao bi u sebi da sadrži zelenilo, makar veličine šake. Ove namirnice bogate su antioksidansima, vitaminima i vlaknima i sadrže sve što je vašem organizmu potrebno za oporavak od loše ishrane i njegovo zdravo funkcionisanje u budućnosti.

Jaja

Po poslednjim vestima iz sveta nutricionizma, jaja ne utiču na holesterol. Do pojave zdravstvenih problema pre će doći zbog namirnica koja ljudi obično jedu uz jaja, kakve su pržena slanina ili šunka.

Dakle, jaja ne štete, puna su benefita po vaš organizam, a tako laka za upotrebu. Sem ovoga, jaja su najveći izvor holina koji je najbolji nutritient za sagorevanje masti i deluje tako što isključuje receptore odgovorne za stvaranje viškova masti u organizmu.

Kuvana jaja, pržena, pečena, omlet, kajgana, ili jaja na oko – u svakom obliku – ona su odlična i ako već niste, uvrstite ih u vašu svakodnevnu ishranu!

Naravno, ne treba preterivati, činjenica je da ona jesu puna holesterola koji ne šteti sve dok jedete između 2 i 6 jaja na nedeljnom nivou.

Kokosovo ulje

Vreme je da vaše suncokretovo ulje uzmete iz kredenca u kom ga držite i odložite u zaborav. Zamenićete ga kokosovim uljem koje se sastoji od zdravih masti čiji su benefiti brojni. Oni su pravi borci protiv nezdravih masti koji su uzročnici celulita, debljine i svih onih stvari koje više ne želimo da vidimo na sebi.

Pileće belo meso

Meso koje se preporučuje kao najbolje za one koji žele da povedu računa o svom izgledu i zdravlju je pileće belo meso. Ovo meso skoro da ne sadrži masti, a prepuno je proteina koji su odlični za uništavanje celulita i izgradnju mišića, ali i za zdravlje celog organizma. Takođe, bezbrojne su varijante pripreme belog mesa, a ako počnete odmah da se igrate sa njima, ovo meso nikad vam neće dosaditi.

Za piće: voda, čaj i kafa

Jedini napitci koji bi, osim limunade i ceđenog grepjfruta (koji je takođe odličan u borbi sa mastima), trebalo da dođu u obzir u vašem novom režimu ishrane su voda, čaj i kafa.

Preporučuje se unos od najmanje dve litre vode na dnevnom nivou, kako bi hidratacija bila na normalnom nivou, a ni više vode ne mora da škodi. Sem što hidrira, voda pomaže detoksikaciji organizma.

Prirodni čajevi, pogotovo zeleni i crni, pravi su rudnici antioksidansa koji pospešuju topljenje masti. Konzumirajte ih redovno.

Kafa, ali kvalitetna, bez mnogo pretrpljene prerade, takođe je borac protiv masti, ne morate se odricati prve jutarnje, ali ako pijete kafu sa puno mleka, ili šećera, ovo bi trebalo da promenite.

Naravno, uz redovno konzumiranje ovih namirnica važno je i da ostvarujete potrebu organizma za snom od minimum 8 sati, kao i to da se krećete i redovno vežbate. Srećno!

Izvor: putujsigurno.rs

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!