PASULJI=PROTEINI=SNAGA – by Cvijeta Mesić

Proteini se nalaze u svim namirnicama, osim voća, ali su posebno obilni u pasuljima, proizvodima od pasulja i semenkama. Znači da su proteini bazično proizvodi biljaka. Pa krave jedu travu, zar ne? Zar nije onda logično da se okrenemo najčistijem izvoru proteina. Biljni proteini imaju manje zasićenih masnih kiselina nego zivotinjsko meso i zato su, između ostalog, mnogo bolji za naše zdravlje.

Zrna pasulja imaju tvrđi omotač nego zrna žitarica. To znači da sadrže i celulozna vlakna, koja su potrebna organizmu, naročito u procesu eliminacije. Ove namirnice su bogate kalcijumom i drugim mineralima, nemaju dovoljno vitamina C, ali njihovi izdanci su bogati ovim vitaminom i mogu da budu dobra zamena za zeleno povrće, naročito u zimsko doba.

Izbor pasulja je zaista veliki, od sočiva (crveno, zeleno, braon ili crno), preko leblebija, azuki pasulja, belog pasulja, fava, crnog, mung pasulja, soje, itd. Najpopularniji i najčešće korišćeni proizvodi od soje u makrobiotičkoj ishrani su tofu i tempeh. Od soje se takođe prave miso, soja sos, tamari sos, mleko od soje, itd.

Postoje ljudi koji kažu da su im pasulji teški za probavu, a to se uglavnom dešava kada pasulji nisu pravilno skuvani. Evo saveta kako da se ovo izbegne: pasulji se obavezno potapaju u hladnoj vodi nekoliko sati. Ta voda se baca. (Ukoliko želite, možete ih kuvati u vodi u kojoj su se potapali, to ne utiče na dužinu kuvanja ili ukus). Ali kuvanje pasulja u svežoj vodi eliminiše probleme u varenju. Kada voda u kojoj se kuva pasulj počne da vrije, smanji se vatra i kuva petnaestak miuta, uz obavezno skidanje pene koja se formira u toku ključanja. To će, takođe, pomoći boljem varenju pasulja. Zatim se poklopi i kuva na umerenoj vatri. Vreme kuvanja varira, zavisno od vrste pasulja koji kuvamo. (I kad kuvamo pasulj u ekspres loncu dobro je prvih petnaestak minuta kuvati ga bez poklopca, uz skidanje pene.)  Korisno je dodati list lovora ili komad kombu alge na početku kuvanja, jer oba sadrže sastojke koji pomažu sistemu za varenje.

Pasulji se često spremaju u vidu supa sa povrćem. Pogledajte recept za supu od pasulja s povrćem by Cvijeta Mesić >>>

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

 

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

PASULJI=PROTEINI=SNAGA – by Cvijeta Mesić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.