PASULJI=PROTEINI=SNAGA – by Cvijeta Mesić

0
1222
Pasulj - ilustracija
Image courtesy of [by sritangphoto] at FreeDigitalPhotos.net

Proteini se nalaze u svim namirnicama, osim voća, ali su posebno obilni u pasuljima, proizvodima od pasulja i semenkama. Znači da su proteini bazično proizvodi biljaka. Pa krave jedu travu, zar ne? Zar nije onda logično da se okrenemo najčistijem izvoru proteina. Biljni proteini imaju manje zasićenih masnih kiselina nego zivotinjsko meso i zato su, između ostalog, mnogo bolji za naše zdravlje.

Zrna pasulja imaju tvrđi omotač nego zrna žitarica. To znači da sadrže i celulozna vlakna, koja su potrebna organizmu, naročito u procesu eliminacije. Ove namirnice su bogate kalcijumom i drugim mineralima, nemaju dovoljno vitamina C, ali njihovi izdanci su bogati ovim vitaminom i mogu da budu dobra zamena za zeleno povrće, naročito u zimsko doba.

Izbor pasulja je zaista veliki, od sočiva (crveno, zeleno, braon ili crno), preko leblebija, azuki pasulja, belog pasulja, fava, crnog, mung pasulja, soje, itd. Najpopularniji i najčešće korišćeni proizvodi od soje u makrobiotičkoj ishrani su tofu i tempeh. Od soje se takođe prave miso, soja sos, tamari sos, mleko od soje, itd.

Postoje ljudi koji kažu da su im pasulji teški za probavu, a to se uglavnom dešava kada pasulji nisu pravilno skuvani. Evo saveta kako da se ovo izbegne: pasulji se obavezno potapaju u hladnoj vodi nekoliko sati. Ta voda se baca. (Ukoliko želite, možete ih kuvati u vodi u kojoj su se potapali, to ne utiče na dužinu kuvanja ili ukus). Ali kuvanje pasulja u svežoj vodi eliminiše probleme u varenju. Kada voda u kojoj se kuva pasulj počne da vrije, smanji se vatra i kuva petnaestak miuta, uz obavezno skidanje pene koja se formira u toku ključanja. To će, takođe, pomoći boljem varenju pasulja. Zatim se poklopi i kuva na umerenoj vatri. Vreme kuvanja varira, zavisno od vrste pasulja koji kuvamo. (I kad kuvamo pasulj u ekspres loncu dobro je prvih petnaestak minuta kuvati ga bez poklopca, uz skidanje pene.)  Korisno je dodati list lovora ili komad kombu alge na početku kuvanja, jer oba sadrže sastojke koji pomažu sistemu za varenje.

Pasulji se često spremaju u vidu supa sa povrćem. Pogledajte recept za supu od pasulja s povrćem by Cvijeta Mesić >>>

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD