Pečeni jagnjeći but – Recepti i Kuvar online

Recept za pečeni jagnjeći but je deo tradicionalne mediteranske kuhinje. Idealno glavno jelo za porodičan ručak vikendom.

Pečeni jagnjeći but - Recepti i Kuvar online
Pečeni jagnjeći but – Recepti i Kuvar online

Pečeni jagnjeći but – Recepti i Kuvar online

Recept za pečeni jagnjeći but je deo tradicionalne mediteranske kuhinje. Idealno glavno jelo za porodičan ručak vikendom.

  • 4 kg jagnjeći but (bez kosti, oko 3-4 kg)
  • 2 kašike morska so (krupne)
  • 2 kašičice biber (mleveni)
  • 4 čena beli luk (3-4 čena)
  • 2 komada ruzmarin (svež, 2 grančice)
  • 2 kašike senf
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • voda
  • bujon (pileći, opciono)
  1. Kupite jagnjeći but, i zamolite mesara da odstrani kost. Na mesu napravite nožem zareze širine oko 2 cm i dubine oko 2 cm (špikovanje), da bi začini mogli da prodru dublje u meso. Napravite nekoliko takvih otvora sa svake strane.
  2. Odstranite iglice ruzmarina sa grančice i iseckajte ih na sitno. Beli luk iseckajte na sitno (ili provucite kroz presu za beli luk). U posudi za mešanje, pomešajte so, biber, iseckani ruzmarin, iseckani beli luk i maslinovo ulje.
  3. Jagnjeće meso stavite u sud za pečenje i utrljajte masu začina u meso, posebno u izdubljene otvore. Ostavite jagnjetinu da odstoji premazana začinima, na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
  4. Rernu zagrejte na 200 C. U posudu za pečenje dodajte malo vode (opciono, možete dodati pileći bujon. Pecite 20 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 150 C i pecite oko 55 minuta. Povećajte temperaturu na 180 C i pecite oko 20 minuta, da se meso zapeče. Kada menjate temperaturu pečenja, okrenite meso na drugu stranu.
  5. Kad je meso gotovo, ostavite da odstoji 20 minuta, pre sečenja i serviranja.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pečeni jagnjeći but – Recepti i Kuvar online

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.