Pinđur recept - Recepti i Kuvar online
Pinđur recept - Recepti i Kuvar online

Pinđur recept, tradicionalni recept, koji je jako popularan kod svih balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome, što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.

Tradicionalno, sprema se u drvenom avanu, od sastojaka: belog luka, pečenih paprika, pečenog paradajza i pečenog patlidžana, tako što se drvenim tučkom dobro izlupa, zatim pomeša, dobro poulji i posoli. Izvor: Wikipedia

Pinđur recept – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar pindjur recept e1408272152391

Pinđur recept, tradicionalni recept, koji je jako popularan kod svih balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome, što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.

 • 3 kg mesnate crvene paprike
 • 1,5 kg plavi patlidžan
 • 1 kg mesnati paradajz
 • 500 gr ljute papričice
 • 1 l ulje
 • so
 • beli luk
 • vinsko sirće
 1. Ispeći paprike i ljute papričice na plotni od šporeta, a plavi patlidžan i paradajz ispeći u rerni.
 2. Sve oljuštiti, a potom dobro ocediti u većoj cediljki, (možete ostaviti da se ocedi i preko noći). Zatim, samleti mašinom na krupnoj šajbni (nikako u blenderu!), jer, u originalu pinđur recepta, mlevenje treba obaviti u drvenoj posudi, sa drvenim maljem.
 3. Oceđenu, svu masu staviti u veću šerpu, posoliti po ukusu, dodati sitno seckan beli luk, takođe, po ukusu i dodavati postepeno ulje, uz stalno mešanje, na tihoj vatri, dok se pinđur ne uprži i ne ispari sav višak vode. Paziti da masa ne zagori.
 4. Na kraju, dodati vinskog sirća po ukusu. Vodite računa – kiselost ne sme da bude preovlađujući ukus.
 5. Pinđur konzumirati uz jak ovčiji beli sir i svež hrskav hleb.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!