Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Podvarak sa suvim mesom – Javorka Filipović

Tradicionalni recept za podvarak

0

Podvarak sa suvim mesom – podvarak je tradicionalno jelo koje svaka domaćica sprema na svoj način i zima ne može proći bez njega. Neko ga voli bez mesa, neko bez prinča, ali kod nas u Vojvodini se podvarak sprema uz dodatak pirinča. Pririnač upije masnoću iz jela i mesa, kupus se potpuno stopi s njim, i na kraju samo vam meso ostaje da žvaćete.

Podvarak sa suvim mesom - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online - Tradicionalni recepti
Podvarak sa suvim mesom – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online – Tradicionalni recepti
Najbojlji tradicionalni recept meseca
Najbojlji tradicionalni recept meseca
Podvarak sa suvim mesom - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online - Tradicionalni recepti
Štampanje

Podvarak sa suvim mesom - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Podvarak sa suvim mesom - podvarak je tradicionalno jelo koje svaka domaćica sprema na svoj način i zima ne može proći bez njega. Neko ga voli bez mesa, neko bez prinča, ali kod nas u Vojvodini se podvarak sprema uz dodatak pirinča. Pririnač upije masnoću iz jela i mesa, kupus se potpuno stopi s njim, i na kraju samo vam meso ostaje da žvaćete.
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 2 hours
Ukupno vreme 2 hours 20 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 1 kg kupusa ribanca
  • 600 g suvih rebara
  • 3 kašike masti 2 - 3 kašike
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šoljica pirinča
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • 3 lista lovora 2 - 3 lista
  • 3 zrna bibera
  • biljnog začina mešavina, po ukusu
  • vode po potrebi

Uputstvo za pripremu

  1. Ako vam je kupus mnogo kiseo i slan, naliti ga hladnom vodom i ostaviti da prenoći u njoj.Kupus ocediti od vode. U šerpi zagrejati 1 kašiku masti, naseckati crni luk i na umerenoj temperaturi dinstati da postane staklast. Dodati ocedjeni kupus, staviti biber u zrnu, lovorov list i najpre ga tako suvog prodinstati nekoliko minuta. Nakon toga staviti vode da kupus nije suv i polako ga dinstati oko 1 sat na umerenoj temperaturi. Po potrebi dolivati malo vode da vam ne bi zagoreo kupus.
  2. Dimljena suva rebra prokuvati u vodi, ocediti ih i ako može izvaditi kosti. Pirinač oprati i dodati prodinstanom kupusu, doliti još vode po potrebi i prodinstati sve zajedno 10-tak minuta. Kupus začiniti po ukusu mešavinom biljnog začina i dodati slatku začinsku papriku.
  3. U dublju vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje staviti ostalu rastopljenu mast, presutu prodinstan kupus i pirinač, po vrhu poslagati meso i sve naliti vodom da kupus ogrezne.Tako pripremljenu posudu staviti u rernu i na 200 stepeni peći oko 1 sat. Tokom pečenja povremeno izvaditi posudu, kupus promešati a rebra okrenuti da se lepo zapaku s obe strane. Po potrebi dolivati pomalo vode tokom pečenja.
  4. Ribanac je gotov kada sva voda ispari, a po vrhu se uhvati rumena korica. Jelo malo prohladiti i poslužiti ga uz domaću proju.
    Podvarak sa suvim mesom - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online - Tradicionalni recepti

Beleške

Kada spremam podvarak  u kupus stavim 1 kašiku šećera tokom dinstanja. Kupus će dobiti lep ukus, ne previše kiseo, i biće mekaniji na kraju. Jelo je kalorično, ali možete ga spremati i bez mesa i masti a poslužiti uz neko manje masno meso.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.