Pohovane ćufte sa sosom od rena.
Pohovane ćufte sa sosom od rena, sastojci:
- 500 gr mlevenog svinjskog mesa,
- 1 jaje,
- 3 parčeta starog hleba,
- kašičicu soli,
- pola kašičice mlevenog bibera,
- kašičicu aleve paprike,
- 2-3 čena belog luka,
- mast ili ulje za peći,
- 2 jajeta za pohovanje i
- malo brašna.
Za sos od rena potrebno je:
- 2 kašike masti,
- 2 kašike brašna,
- 3 kašike rena iz teglice,
- so i
- 4 dl vode.
Pohovane ćufte sa sosom od rena, priprema:
- Stari hleb potopiti u vodu da omekša.
- U posudu staviti mleveno meso, jaje, omekšali izmrvljeni hleb, so, biber, alevu papriku i iseckani beli luk i sve dobro izmešati, da se masa izjednači.
- Uzimati deo dobijene mase uviti u brašno i praviti ćufe.
- Zgrejati mast za pohovanje i izlupati jaja u koja dodati malo soli.
- Ćufte uviti u brašno, pa u jaja i staviti u vrelo ulje.
- Kad se jedna strana ćufte ispeče okrenuti drugu stranu ćufti i poklopiti poklopcem da se ćufte ispeku u unutra.
Kad se ćufte ispeku napraviti sos od rena:
- U šerpu staviti mast da se zagreje.
- Dodati 2 kašike u vfh brašna i mešati da se bašno malo rasprši.
- Dodati vodu, ren i so i mešati da se sos zgusne.
- Pošto je ren iz teglice već kiseo, probati i ako je sos malo više kiseo, dodati pola kašićice šećera.
Pohovane ćufte i služiti sa sosom od rena uz krompir pire ili bareni pirinač.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!