Makrobiotički dragulji - Tofu, 2. deo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Makrobiotički dragulji - Tofu sir - Cvijeta Mesić - Recepti i Kuvar online

Pohovani tofu – by Cvijeta Mesić

Pohovani tofu – idealna kombinacija za doručak ili ručak.

Najpoznatiji proizvodi od soje su tofu, miso (fermentirana pasta od soje) i šoju (prirodni soja sos). Dok su miso pasta i šoju ipak više proteinski dodaci jelima, tofu je namirnica koja može da se koristi kao jedan od stožera u zdravom načinu ishrane, na isti način kao što se meso i mlečni proizvodi koriste kao uobičajena ishrana. Sa tačke gledišta tela, protein koji ima tofu se ne razlikuje od proteina koji ima pile.

Dok mnoga visokoproteinska hrana, kao što je meso, mlečni proizvodi ili pasulji mogu ljudima da stvaraju probleme sa varenjem, tofu je veoma lako svarljiv, mnogo više nego kuvana zrna soje. Zato on može biti odlična hrana za bebe, starije ljude i kao što smo već napomenuli, za one koji imaju probleme sa varenjem hrane. Fito estrogen iz tofua je veoma pogodan za žene u menopauzi.

Tofu je, takođe, idealna dijetalna hrana, jer ne sadrži mnogo kalorija. Može da se koristi na bezbroj načina: u supama, sendvičima, salatama, pržen, pečen u rerni, kao namaz, od njega se prave kolači, itd… što sve zavisi od mašte i kreativnosti kuvara.

www.cvijetamesic.rs

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Pohovani tofu – by Cvijeta Mesić

makrobioticki dragulji tofu sir Cvijeta Mesic recepti i kuvar online 02

  • 1 pakovanje tofua
  • 2 kašike šoju soja sosa
  • 1 kašika ulja
  • Malo vode
  • Sok od djumbira
  • 1 kašičica sirupa od pirinča (ili meda)
  • Malo ljutog sosa (po želji)
  • Beli luk (izmrvljen (količina po želji))
  • Kukuruzno brašno (ili pola kukuruzno – pola integralno)
  • Ulje za prženje
  1. Od navedenih sastojaka (osim brašna) napraviti marinadu u kojoj tofu sečen na kriške stoji dvadesetak minuta. Ocediti tofu i svaki komad uvaljati u brašno i prziti u ulju dok ne porumeni. Od preostale marinade napraviti sos – marinadu staviti u šerpicu i dodati 1 kašiku kuzua razmućenog u hladnoj vodi (ili neki drugi zgušnjivač) i mešati sos dok se ne zgusne pa preliti preko tofua. Prijatno.