Posna sarma – Vesna Pavlović

Posna sarma.

Posna sarma, sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa,
  • 3 glavice crnog luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 300 gr pirinča,
  • 2 lista lovora,
  • 2 kašike slatke začinske paprike,
  • 1 šargarepa,
  • 50 gr soje,
  • po ukusu začini (so, biber i suvi biljni začin),
  • po potrebi ulje.

Posna sarma, priprema:

  • Pripremiti listove kupusa (odvojiti ih od glavice).
  • U šerpu sipati ulje, dodati sitno seckan crni luk, upržiti.
  • Zatim dodati rendanu šargarepu, upržiti.
  • Dodati seckan beli luk, sve izmešati.
  • Pirinač obariti pa procediti, a soju staviti u hladnu vodu, ostaviti da odstoji i kad nabubri ocediti višak vode.
  • U šerpu sa lukom dodati pirinač, soju, začiniti po ukusu (dodati so, biber i suvi biljni začin). Umešati slatku začinsku papriku i skloniti sa vatre. Sve izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Ostaviti da se ohladi.
  • Uzimati po list kupusa (ukoliko je veliki podeliti ga na dva dela), staviti po kašiku nadeva i zaviti sarme.
  • Dno lonca u kome će se sarme kuvati obložiti listovima kiselog kupusa i poređati zavijene sarme. Između redova sarmi ubaciti lovorov list. Sarme prekriti listovima kiselog kupusa, naliti vodom i kuvati na umerenoj vatdi oko dva sata.

O receptu:

Pošto poštujemo našu veru i običaje i, ukoliko slava padne u sredu ili petak, obavezno postimo i ovako pripremljena sarma se nalazi na našoj slavskoj trpezi.

Vreme pripreme: 180 minuta
Lako se priprema
Broj porcija: 6
Posno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Istraži recepte