Prijesnac, presnac - starinsko jelo - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Prijesnac, presnac - starinsko jelo - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Prijesnac, kako kaže moja mama, Mirjana Radišić rođena Bjelica i često ga pravi.
Moja baba Ikonija Bjelica rođena Muratović mamina mama živela je na Zaovištima (Hercegovina).

Ništa nije merila, nije imala vagu sve je bilo otprilike i bilo je odlično. Nisu oni imali mogućnosti da prave razna jela, pravilo se ono što se zateklo u kući, sve odoka. Mnogočlana porodica koja je brojila 12 članova, devetoro dece, deda Lazo, baba Ikonija,dedina mama Anđa,( moja prababa) o kojoj moja mama Mirjana sa puno ljubavi priča. Deca Radojka, Stana, Milena, Blagoje, Kosta, Milan, Bora, Desa, Mirjana. Trebalo je prehraniti tako veliku porodicu. Ja volim ova jednostavna starinska jela. “Danas smo potomci a već sutra preci”.

Ne treba zaboraviti svoje korene. Tradicionalno hercegovačko jelo.

Da biste napravili ovo staro hercegovačko jelo potrebno je da dobro umutite jaja, potom dodate izmrvljeni sir škripavac, (celi sir napravljen od nekuvanog mleka, nije mu duša izvučena). U drugoj posudi izmeša se kajmak i mleko i u to se doda brašno. Na kraju se obe smese sjedine i dobro pomešaju. Pre nego što se smesa stavi u tepsiju podmazanu mašću, tepsija se zagrije na temperaturi od 180 C na par minuta. Nakon toga smesa se izruči u tepsiju i peče na temperaturi od 180 C dok lepo ne porumeni. Presnac se služi čim je pečen, dok je još topao, retko se jede hladan jer ako je porodica mnogočlana ne ostane baš ništa za kasnije. Mi volimo da ga jedemo uz kiselinu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!