Punjena pogača.
Punjena pogača, sastojci:
- 500 gr brašna,
- 1 kesica suvog kvasca ili 20 gr svežeg kvasca,
- 250 do 270 ml mlake vode,
- 100 gr masti,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- pola kašičice bibera i
- 100 gr rendanog sira po vašem ukusu.
Za filovanje:
- 3-4 kašike ajvara,
- 100 gr rendanog sira i
- 100 gr tanko isečene salame na kolutove.
Za premazivanje i posipanje:
- 1 žumance.
Punjena pogača, priprema:
- U vanglicu izmešati brašno, so i biber. U šolju staviti kvasac, kašičicu šećera i dodati 150 ml mlake vode, izmešati i ostaviti da nadođe kvasac.
- Dodati nadošli kvasac u brašno, mast, rendan sir, ostatak vode i dobro sjediniti testo.
- Testo blikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti u vanglicu.
- Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
- Naraslo testo izručiti na radnu površinu, koju ste blago posuli brašnom i premesiti testo.
- Rastanjiti testo u pravougaonik debljine 1 cm.
- Premazati 2/3 testa sa ajvarom, posuti sa rendanim sirom i poređajte kolutove salame. (Dve trećine testa sam premazala sa ajvarom i filovala sa ostalim sastojcima a ostatak sam isekla na trakice 1cm široke i uplela po tri u pletenicu, koje sam prebacila preko zavijenog testa.)
- Zaviti testo u krug i spojiti krajeve.
- Uzeti okruglu tepsiju, šerpu, obložiti papirom za pečenje i prebaciti pripremljeno testo.
- U sredinu staviti neku ćasu, da se testo ne zalepi pri pečenju.
- Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da raste još oko 45minuta.
- Naraslo testo premazati sa žumancetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 minuta, zatim povećati temperaturu na 200°C još 40 do 50 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
- Uživajte u svakom zalogaju!
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Divan recept. Bravo
Komentari su zatvoreni.