Punjena pogača – Verica Poznanović

1
350
Punjena pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Punjena pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Punjena pogača.

Punjena pogača, sastojci:

  • 500 gr brašna,
  • 1 kesica suvog kvasca ili 20 gr svežeg kvasca,
  • 250 do 270 ml mlake vode,
  • 100 gr masti,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • pola kašičice bibera i
  • 100 gr rendanog sira po vašem ukusu.

Za filovanje:

  • 3-4 kašike ajvara,
  • 100 gr rendanog sira i
  • 100 gr tanko isečene salame na kolutove.

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 žumance.

Punjena pogača, priprema:

  • U vanglicu izmešati brašno, so i biber. U šolju staviti kvasac, kašičicu šećera i dodati 150 ml mlake vode, izmešati i ostaviti da nadođe kvasac.
  • Dodati nadošli kvasac u brašno, mast, rendan sir, ostatak vode i dobro sjediniti testo.
  • Testo blikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti u vanglicu.
  • Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
  • Naraslo testo izručiti na radnu površinu, koju ste blago posuli brašnom i premesiti testo.
  • Rastanjiti testo u pravougaonik debljine 1 cm.
  • Premazati 2/3 testa sa ajvarom, posuti sa rendanim sirom  i poređajte  kolutove salame. (Dve trećine testa sam premazala sa ajvarom i filovala sa ostalim sastojcima a ostatak sam isekla na trakice 1cm široke i uplela po tri u pletenicu, koje sam prebacila preko zavijenog testa.)
  • Zaviti testo u krug i spojiti krajeve.
  • Uzeti okruglu tepsiju, šerpu, obložiti papirom za pečenje i prebaciti pripremljeno testo.
  • U sredinu staviti neku ćasu, da se testo ne zalepi pri pečenju.
  • Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da raste još oko 45minuta.
  • Naraslo testo premazati sa žumancetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 minuta, zatim povećati temperaturu na 200°C još 40 do 50 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
  • Uživajte u svakom zalogaju!

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

1 komentar

Comments are closed.