Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije

Recept za subotnji ručak: Boranija – zelena, žuta, šarena, okrugla ili pljosnata… Volim ukiseljenu boraniju, ali bez sirćeta. Onako lepo usoljenu uz dodatak mirođije i belog luka.

„Kiseli“ se na Suncu par dana. Sada je nisam kiselila već dinstala. „Začinila“ sam je sosom od mirođije. Sos od mirođije je moj omiljeni sos i često ga pripremam dok je mirođija mlada. Mada, pored Cice zečice ne mogu da dođem na red kada je u pitanju mirođija.

Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pripremljenu boraniju i sos možete izmešati ili poslužiti kao što sam ja – sipati sos od mirođije preko boranije prilikom služenja.

Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije

Sastojci za dinstanu boraniju:

  • 500 g boranije
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 1/s kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 2 kašike ulja
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci za sos od mirođije:

  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice brašna
  • 1 vezica mirođije
  • 4 dl mleka
  • začini po ukusu: so, biber…

Priprema:

  • Boraniju, šargarepu i beli luk iseckajte, stavite u šerpu, dodajte ulje i dinstajte na srednjoj temperaturi 15-tak minuta uz postepeno dodavanje vode.
  • Boranija treba da bude meka, ali ne prekuvana, a voda treba potpuno da ispari. (Šargarepu možete izrendati.)
  • Za sos propržite brašno i ulje.
  • Dodajte sitno iseckanu mirođiju i postepeno sipajte mleko.
  • Kuvajte na nižoj temperaturi.
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Prilikom služenja u sos od mirođije/boraniju možete dodati sirće i sitno seckan beli luk.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Recept za subotnji ručak: boranija i sos od mirođije

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.