Samsa – ovo je jedna od mnogobrojnih verzija samse, jelo je jeftino, brzo se sprema a ukus je fantastičan. Ko voli testo, kiselo mleko, beli luk samsa je stvorena za njega. Mene ovo jelo podeća na kljukušu.
Samsa, sastojci:
Testo:
- 600 gr brašna,
- kašičica soli
- 100 gr masti i
- 3 dl vode.
Preliv:
- 1 l kiselog mleka,
- 5 čenova belog luka,
- biber po ukusu i
- so po ukusu.
Samsa, način pripreme:
- Zamesiti testo od brašna, vode i soli. Premesiti testo na brašnom posutoj površini, pa ga podeliti na devet jednakih komada.
- Svako testo posebno razvući na prečnik od oko 30 cm.
- Jedno po jedno testo premazivati sa mašću a zatim preklopiti drugim testom. To isto uraditi i sa trećim testom koje se ne premazuje, već samo spojiti krajeve. Od devet jednakih komada spajanjem dobijamo tri jednaka testa.
- Oklagijom razvući kore koje smo dobili umotati ih pa iseći na komade, ređati u pleh.
- Peći na temperaturi od 200° C, oko 20 minuta.
- (Može i ovako da se uradi, meni se ovaj postupak više dopada. Jufku rastanjiti oklagijom pa premazati sa mašću. Zatim tako pripremljenu koru, preklopiti sa dva kraja i naborati, iseći na manju parčad pa položiti u namašćen pleh.)
Preliv:
- Iseckati beli luk, dodati kiselo mleko, so, biber i sve dobro izmešati. Preliti preko vruće samse da bude dobro natopljena. Tako dobro natopljenu samsu servirati.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!