Samsa – Verica Poznanović

Samsa – ovo je jedna od mnogobrojnih verzija samse, jelo je jeftino, brzo se sprema a ukus je fantastičan. Ko voli testo, kiselo mleko, beli luk samsa je stvorena za njega. Mene ovo jelo podeća na kljukušu.

Samsa, sastojci:

Testo:

  • 600 gr brašna,
  • kašičica soli
  • 100 gr masti i
  • 3 dl vode.

Preliv:

  • 1 l kiselog mleka,
  • 5 čenova belog luka,
  • biber po ukusu i
  • so po ukusu.

Samsa, način pripreme:

  • Zamesiti testo od brašna, vode i soli. Premesiti testo na brašnom posutoj površini, pa ga podeliti na devet jednakih komada.
  • Svako testo posebno razvući na prečnik od oko 30 cm.
  • Jedno po jedno testo premazivati sa mašću a zatim preklopiti drugim testom. To isto uraditi i sa trećim testom koje se ne premazuje, već samo spojiti krajeve. Od devet jednakih komada spajanjem dobijamo tri jednaka testa.
  • Oklagijom razvući kore koje smo dobili umotati ih pa iseći na komade, ređati u pleh.
  • Peći na temperaturi od 200° C, oko 20 minuta.
  • (Može i ovako da se uradi, meni se ovaj postupak više dopada. Jufku rastanjiti oklagijom pa premazati sa mašću. Zatim tako pripremljenu koru, preklopiti sa dva kraja i naborati, iseći na manju parčad pa položiti u namašćen pleh.)

Preliv:

  • Iseckati beli luk, dodati kiselo mleko, so, biber i sve dobro izmešati. Preliti preko vruće samse da bude dobro natopljena. Tako dobro natopljenu samsu servirati.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.