Sarma - Kristina Gašpar
Sarma - Kristina Gašpar

Kako se pravila sarma na početku 20. veka u Bosni i Hercegovini? Detalji iz knjige Srpska narodna jela i pića iz 1908. godine.

Sarma

Sarma se zavija u listje od zelenog kupusa, kiselog kupusa, graha i u lozovo lišće. Meso, obično ovčje, dobro se isjeca, osoli i pobiberi i još u nj utuče po koje jaje i uspe nešto malo oriza. Ovo se sve dobro izmiješa, pa se zavije u lišće, koje je prije malko obareno, na zalogajčiće i složi u tendžeru. Ozgo se nalije, ako imade, mesne vode, a ako nema, onda obične vode i pristavi na vatru, te kuha.

Izvor: Luka Grđić Bjelokosić: Srpska narodna jela u Hercegovini i u Bosni; Srpska narodna jela i pića, 1908.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.