Sečenica – Danijela Žikić

Sečenica.

Sečečnica, sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3 kašičice soli
  • 1/2 kockice kvasca
  • 300 ml mlake vode

Za premaz testa:

  • 2 kašike masti
  • 2 kašike ulja

Fil:

  • 1 jaje
  • 400 g sira

Sečenica, priprema:

  • U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati. U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašno, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
  • Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom.
  • Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mesavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane.
  • Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora.

PROČITAJ: Domaći hrskavi hleb bez mešenja

Fil:

  • Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela.
  • Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru, razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednju (završnu koru) ne stavljati fil.
  • Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad.
  • Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta.
  • Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C.
  • Naraslu pitu premazati mešavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 mnuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći jos oko 15 minuta.
  • Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi. Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku!
  • Uživati u lepom ukusu domaće sečenice!

Vreme pripreme: 100 minuta
Broj osoba: 6
Mrsno jelo

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.