Semenke i jezgrasti plodovi by Cvijeta Mesić

Standardna makrobiotička ishrana uključuje semenke i jezgraste plodove, prepečene i začinjene šoju sosom, nerafinisanom morskom solju, ili samo prepečene na suvom tiganju. Koriste se kao snekovi, užine, itd. Ovi plodovi, takođe, mogu biti kuvani sa žitaricama ili povrćem, pečeni u hlebu i kolačima, iz njih se dobijaju ulja, prave se od njih buteri (susamov buter, buter od badema, kikirikija, itd) ili se prosto dodaju kao začin ili dodatak salatama ili jelima.

Image courtesy of [by Maggie Smith] at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of [by Maggie Smith] at FreeDigitalPhotos.net

Semenke imaju manje masnoća nego jezgrasti plodovi, te se češće koriste. Najviše se koriste semenke susama, suncokreta, bundeve, bademi, orasi, lešnici, kikiriki, kesten, pistaći, pinjoli, itd.

Susamove semenke se koriste hiljadama godina u ljudskoj ishrani. U makrobiotičkoj ishrani tradicionalno se preprže i pomešaju sa morskom solju, samelju i tako dobijamo ukusan i veoma hranljiv dodatak jelima, ili začin, koji se naziva gomašio i koji se koristi takoreći svakodnevno. Mogu i samo da se preprže i dodaju supama, salatama, žitaricama ili povrću. Od susamovih semenki se pravi tahini, blaga i slatkasta pasta, kao i buter. Imaju visok procenat kalcijuma i gvožđa.

Kesten se najčešće dodaje i kuva sa drugim sastojcima u raznim jelima, recimo sa integralnim pirinčom ili azuki pasuljem kome se tako povećava sladak ukus. Koristi se takođe i u desertima.

Semenke i orašasti plodovi imaju mnogo hranljivih sastojaka. Bogati su vlaknima, gvožđem, kalcijumom,  vitaminima A,B i E, kao i drugim mineralima  i vitaminima. U poređenju sa mesom i mlečnim proizvodima imaju veći procenat proteina a njihova ulja i masnoće su ili neutralne ili nezasićene po svom sastavu.

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Semenke i jezgrasti plodovi by Cvijeta Mesić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.