Škembići.
Škembići, sastojci:
- 1 kg junećih škembića,
- kašika masti,
- 400 gr crnog luka,
- nekoliko čenova belog luka,
- 2-3 lista lovora,
- 2 kašičice aleve paprike,
- 2 kašike brašna,
- so,
- biljni začin,
- 2 dl kuvanog paradajza,
- mleveni biber i
- voda.
Škembići, priprema:
- Juneće škembe staviti u hladnu vodu i staviti da se kuva.
- Kuvati oko pola sata pa ocediti toplu vodu i staviti ponovo hladnu vodu i ponovo kuvati pola sata, a potom opet promeniti vodu i staviti kaščicu sode bikarbone i ponovo kuvati. Škembe je kuvano kad viljuška prođe kroz njega.
- Škembe staviti u hladnu vodu da se ohlade da bi se mogli iseći na trake.
- Očistiti luk i iseći na kockice pa ih staviti na zagrejanu mast i dinstati dodajući malo vode i biljnog začina.
- U to dodati isečene škembe, naliti vodom, dodati lovorov list, malo bibera, soli, kašičicu sitne paprike i kuvati dok se luk ne raspadne.
- Ako je voda uvrila dodati još vode da bi škembići mogli biti čorbasti kad se stavi brašno i paprika.
- Pred kraj dodati kuvani pardajz i usuti brašno koje je zajedno sa paprikom razmućeno da bude tečno.
- Na kraju, dodati nekoliko čenova belog luka isečenih na sitno.
- Po želji dodati još soli i bibera.
- Ko voli ljuto može dodati ljute paprike dok se škembići kuvaju ili sebi u tanjir.
Za kuvanje škembića je potrebno više vremena zbog barenja junećeg škembeta i samog kuvanja škembića. Priprema i kuvanje zajedno traju više sati oko 3 do 4 sata. Ali ko ih voli ne gleda na vreme. Jelo je za 6 osoba.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!