Slane palačinke, za sve gurmane
Prirodna mineralna voda kao sastojak za slane palačinke u boji – kada se pomenu palačinke, obično se misli na poslasticu. Pored slatkih, pripremaju se i slane palačinke.
Slane palačinke (kao i slatke) mogu biti raznobojne – obojene prirodnim bojama. Kada su prirodne boje i arome u pitanju, imate mogućnost izbora u zavisnosti od željenog ukusa.
Ne zaboravite da oblik i boja daju ukus hrani, ali utiču i na raspoloženje.
Uobičajen način pripreme testa za palačinke je sa mlekom i vodom, najčešće u odnosu 1:1.
Ukoliko nemate mleko, možete ga zameniti mineralnom vodom.
Testo za palačinke pripemljeno sa prirodnom mineralnom vodom ima drugačiji ukus i strukturu u odnosu na testo koje se priprema sa mlekom i običnom vodom.
Prirodni ugljen-dioksid iz mineralne vode će u vašim palačinkama stvoriti sitne mehurice koji prijaju nepcima.
Ukoliko želite da popravite svoje raspoloženje ili obradujete vama dragu osobu, preporuka je da napravite palačinke po sledećem receptu.
Sastojci:
- 1 veće jaje
- 1 ravna kašičica šećera
- 1/3 kašičice soli
- 1 šolja brašna
- 1 šolja kisele vode (preporučeni sastojak prirodna mineralna voda Radenska Classic)
- 3 kašike jogurta
- 1 kašika ulja
- po potrebi: kurkuma, aleva paprika, usitnjeno ili mleveno začinsko bilje, kakao.
(Ukoliko se odlučite da ovu količinu podelite na 5 delova, za svaku boju će vam biti potrebno po pola kašičice navedenih začina.)
P.S. Ukoliko se odlučite za bele palačinke, dodajte jednu ravnu kašiku brašna u smesu.
Priprema:
- Umutite jaje i šećer potom dodajte sve ostale sastojke i dobro umutite testo.
- Nelepljiv tiganj premažite uljem i pecite palačinke na nižoj temperaturi po nekoliko minuta sa jedno i druge strane.
- Palačinke treba peći na nižoj temperaturi kako bi zadržale boju, tj. kako ne se ne bi prepekle i potamnele.
Od ovih palačinki možete napraviti slanu tortu. Kao osnovu za fil koristite krem sir ili mešavinu tvrdog sira i pavlake.
U svakom slučaju, imate mogućnost izbora.
Budite maštoviti i uživajte u ovim šarenim palačinkama.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas.
Pročitajte još:
Prirodna mineralna voda kao sastojak slanog kakao hleba >>>
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Palačinke, kliknite na link: PALAČINKE RECEPT.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!