“SO JE BOŽANSKA” – HOMER – by Cvijeta Mesić

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

So i voda su mnogo više od hrane. Oni su sama suština života. So i voda su osnovni sastojci u našoj krvi, kao i u okeanu. Ljudska civilizacija je opstala zahvaljujući gajenju hrane, a naročito je bila važna so, pa se prva civilizacija pojavila u oblastima gde se so izdvajala na prirodan način.

Kvalitetna morska so sadrži sve minerale koji se nalaze u morskoj vodi. Zato se morska so preporučuje za ljudsku ishranu, umesto potpuno rafinisane soli koja se danas prodaje, koja je preko 99% natrijum hlorid i koja izgleda kao beli prah. Ovoj rafinisanoj soli se dodaju kalcijum i jod da bi se obogatila mineralima, kao i dekstroza za ublazavanje oštrog ukusa ljutine. Ovakva so je beskorisna za naš organizam i, ustvari,  ima samo ulogu začina. Soli ( i vode) ima u svim našim telesnim tečnostima, pa je samim tim uloga soli od vitalnog značaja za funkcije našeg organizma. Natrijum hlorid nije so. Naši preci nisu jeli takvu so, pa je tako savremeni čovek prekinuo biološki kontinuited prisustva nerafinisane morske soli u krvi. Moramo da razumemo da je našem orgamizmu potrebna kvalitetna morska so sa svim njenim mineralima, jer su u osnovi naše telesne tečnosti istog sastava kao i morska voda u vreme kada je u njoj nastajao život.

U makrobiotičkoj ishrani koristimo isključivo morsku so, čiji sastav čini našu krv kvalitetnom. To je so koja se dobija kada se morska voda suši na suncu ili kuva na tihoj vatri da bi se dobio koncentrat.

Danas se u prodavnicama zdrave hrane mogu pronaći razne vrste morske soli, koje su uglavnom iz uvoza. Ova so je mnogo skuplja od prerađene industrijske soli koja se prodaje po supermarketima, međutim, ljudi koji vode računa o svojm zdravlju trebalo bi da koriste morsku so, jer je korist i dobit mnogostruka.

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

“SO JE BOŽANSKA” – HOMER – by Cvijeta Mesić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.