Specijaliteti južne i istočne Srbije: prpeć, samsa, trljanica i klucana salata

U sklopu priprema za izdavanje knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje na red su došli specijaliteti istočne i južne Srbije: prpeć, samsa, trljanica i klucana salata. I pored velike vrućine, spremali smo i fotografisali pomenute specijalitete. I, naravno – uživali u degustaciji!

Prpeć

Prpeć (propeć) pita od lisnatih kora, sa filom od sira.

Prpeć - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Prpeć – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online
Prpeć - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Prpeć – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online

Samsa

Samsa pita je omiljeni vranjanski recept, a mnogi je nazivaju jedinim pravim vranjanskim brendom. To je prazna pita od lisnatih (sukanih) kora, koja se, odmah posle pečenja, zalije mešavinom kiselog mleka (neko voli da doda i malo kajmaka, čak i sira) i seckanog belog luka.

Samsa - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Samsa – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online
Samsa - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Samsa – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online
Samsa - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Samsa – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online

Trljanica

Omiljena salata južne i istočne Srbije, pravi se od suvih paprika i praziluka, a trljanje „mesa“ osušenih paprika prilikom pripreme je razlog zašto je ova salata dobila takvo ime.

Trljanica - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Trljanica – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online
Trljanica - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Trljanica – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online

Klucana salata

Pečena paprika, paradajz, peršun, ulje i malo „klucanja“, pritiskanja – mrvljenja tučkom od avana („klucalo“) i ostavite da malo odstoji. Eksplozija boja i ukusa, kao prilog uz svako jelo!

Kljukana salata - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Klucana salata – – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online
Kljukana salata - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar online
Klucana salata – Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar online

Majstor pripreme je za prpeć i samsu bio je Bojan Marinkov, pa njemu i našoj domaćici Gordani Marinkov dugujemo zahvalnost za veliki doprinos našem projektu.

A recepti? Paaa, moraćete da sačekate da izađe knjiga, a biće i filmića koji će detaljno pokazati kako se prave prpeć i samsa…

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Specijaliteti južne i istočne Srbije: prpeć, samsa, trljanica i klucana salata

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.