U sklopu priprema za izdavanje knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje na red su došli specijaliteti istočne i južne Srbije: prpeć, samsa, trljanica i klucana salata. I pored velike vrućine, spremali smo i fotografisali pomenute specijalitete. I, naravno – uživali u degustaciji!
Prpeć
Prpeć (propeć) pita od lisnatih kora, sa filom od sira.
Samsa
Samsa pita je omiljeni vranjanski recept, a mnogi je nazivaju jedinim pravim vranjanskim brendom. To je prazna pita od lisnatih (sukanih) kora, koja se, odmah posle pečenja, zalije mešavinom kiselog mleka (neko voli da doda i malo kajmaka, čak i sira) i seckanog belog luka.
Trljanica
Omiljena salata južne i istočne Srbije, pravi se od suvih paprika i praziluka, a trljanje „mesa“ osušenih paprika prilikom pripreme je razlog zašto je ova salata dobila takvo ime.
Klucana salata
Pečena paprika, paradajz, peršun, ulje i malo „klucanja“, pritiskanja – mrvljenja tučkom od avana (“klucalo”) i ostavite da malo odstoji. Eksplozija boja i ukusa, kao prilog uz svako jelo!
Majstor pripreme je za prpeć i samsu bio je Bojan Marinkov, pa njemu i našoj domaćici Gordani Marinkov dugujemo zahvalnost za veliki doprinos našem projektu.
A recepti? Paaa, moraćete da sačekate da izađe knjiga, a biće i filmića koji će detaljno pokazati kako se prave prpeć i samsa…
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!