Starinska bela pileća supa od zeleni sa početka 20. veka (1914. godina), vraća nas ukusima i mirisima u prošlost.
Kako se priprema starinska bela pileća supa od zeleni?
Stariju kokošku (petla ili veće pile) očistiti od perja i droba, oprati, staviti celu u lonac i naliti hladnom vodom.
Očistiti jednu vezu razne zeleni za supu, dodati je u lonac i kuvati zajedno sa mesom dok zelen ne bude potpuno mekana.
Posoliti supu.
Kad meso omekša, izvaditi ga, supu ocediti od zeleni, vratiti je natrag u lonac i ostaviti kraj štednjaka.
Kokošku staviti na dasku za meso, meso očistiti od kože, skinuti ga sa kostiju i iseći na sitne kocke. Iseći zelen na što manje i sitnije kolutiće, dodati je u supu, pa sve zajedno još kuvati.
Ova supa se ne mora zapržiti, ali u tom slučaju začiniti je s mnogo začina.
U posudu staviti 3 žumanceta, 1 decilitar kisele pavlake i sok od 1 limuna. U posudi sve dobro promešati, pa polako dodavati u supu i dalje mešati. Poslužiti.
Ista supa se može i zapržiti. U šerpu staviti 1 kašiku putera, dodati 1 kašiku brašna, propržiti brašno, ali paziti da ostane belo, pažljivo zapršku razblažiti supom, izručiti je u lonac i dalje kuvati.
U posudu staviti 1 žumance, kisele pavlake i sok od limuna. U posudi sve dobro promešati, pa polako dodavati u supu i dalje mešati. Poslužiti.
Izvor: Kuvar zaboravljenih jela, 1914. Objavljeno u informativne svrhe.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.