Starinska jela iz Pirota

Autor knjige Stari Pirot, Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), zavirio je u najstarija vremena i zapisao koja su se starinska jela pripremala u prošlosti u Pirotu.

U najstarija vremena u Pirotu su se spremala sledeća posna jela:

  • čorba od kupusnog rasola (soka)
  • posan pasulj, bob, gra (grašak), sočivo
  • sarma od vinovog lišća

Riba se jela: pečena, pržena i s pirinčom, kao đuveč ili na tepsiju. Za vrema posta još su se jeli puževi i rakovi, prosto kuvani ili kao đuveč.

Mrsna jela koja su se pripremala od najstarijih vremena u Pirotu su:

  • čorba od raznog mesa, u koju se meće pirinač
  • sarma od kupusnog lista s mesom i pirinčem
  • musaka sa dugačko sečenim zelenim lukom-prazilukom i sitno seckanim mesom: svinjskim, ovčijim ili goveđim
  • ćofte sa pirinčem i mesom
  • ćofte od sitno seckanog mesa
  • pača – starinsko jelo koje se gotovilo od goveđih, ovčijih i svinjskih nogu ili glava
  • pitije su drugo jelo koje se i sada pravi od svinjskih nogu, ušiju i drugih sitnih delova sa belim lukom, a može i od goveđih i ovčijih
  • janija – jenija se pravi od bilo kakvog mesa i crnog luka (janija je paprikaš)
  • đuveč od debelog ma kakvog mesa, najviše ovčijeg
  • kapakma ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa
  • čomlek čebap: debelo meso ovčije ili goveđe sa belim i crnim lukom

Docnije se u Pirotu gotovio paprikaš od svinjskog mesa sa suvim šljivama ili dunjama, kao i ostala jela:

  • bamje s mesom
  • pilav s mesom i pirinčem
  • sarma od jagnjeće džigerice
  • paprikaš od goveđih nogu
  • šendrenka (ovčije sirište)
  • podrobica

U najstarije vreme u Pirotu su žene mesile:

  • pitu sa cveklom, tikvom, zelenim lukom, kupusom koristeći nepečene kore (obge)
  • banicu sa sirom, ali pečene kore
  • banicu sa sitno tucanim orasima i maslom, a ozgo se metne ćurka, guska, petao ili kokoš, pa se u furuni ispeče

Za svadbe i svečanosti žene su mesile na gosje, na kravaju ili prilikom kumovanja:

  • tatliju
  • baklavu

To su naučile od Turkinja. Još u starija vremena, žene su mesile: lokumje, mafiše, đevreke za meze uz vino. Još treba pomenuti i alvu od brašna i pilav od pirinča preliveni medom.

U stara vremena uz rakiju su služili grožđe, kiseo kupus i recelj od vina. Sir se iznosio na kraju svih jela, i onda je značilo: nema više ništa (sir u ironiji zovu: sikter mandža).

U ta starinska vremena za kuvanje se više trošilo maslo, a mast manje.

Izvor: Knjiga Stari Pirot, etnološke beleške iz prošlosti grada, autor Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), prof Branislav D. Najdanović, direktor Muzeja, 1971. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.