Autor knjige Stari Pirot, Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), zavirio je u najstarija vremena i zapisao koja su se starinska jela pripremala u prošlosti u Pirotu.
U najstarija vremena u Pirotu su se spremala sledeća posna jela:
- čorba od kupusnog rasola (soka)
- posan pasulj, bob, gra (grašak), sočivo
- sarma od vinovog lišća
Riba se jela: pečena, pržena i s pirinčom, kao đuveč ili na tepsiju. Za vrema posta još su se jeli puževi i rakovi, prosto kuvani ili kao đuveč.
Mrsna jela koja su se pripremala od najstarijih vremena u Pirotu su:
- čorba od raznog mesa, u koju se meće pirinač
- sarma od kupusnog lista s mesom i pirinčem
- musaka sa dugačko sečenim zelenim lukom-prazilukom i sitno seckanim mesom: svinjskim, ovčijim ili goveđim
- ćofte sa pirinčem i mesom
- ćofte od sitno seckanog mesa
- pača – starinsko jelo koje se gotovilo od goveđih, ovčijih i svinjskih nogu ili glava
- pitije su drugo jelo koje se i sada pravi od svinjskih nogu, ušiju i drugih sitnih delova sa belim lukom, a može i od goveđih i ovčijih
- janija – jenija se pravi od bilo kakvog mesa i crnog luka (janija je paprikaš)
- đuveč od debelog ma kakvog mesa, najviše ovčijeg
- kapakma ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa
- čomlek čebap: debelo meso ovčije ili goveđe sa belim i crnim lukom
Docnije se u Pirotu gotovio paprikaš od svinjskog mesa sa suvim šljivama ili dunjama, kao i ostala jela:
- bamje s mesom
- pilav s mesom i pirinčem
- sarma od jagnjeće džigerice
- paprikaš od goveđih nogu
- šendrenka (ovčije sirište)
- podrobica
U najstarije vreme u Pirotu su žene mesile:
- pitu sa cveklom, tikvom, zelenim lukom, kupusom koristeći nepečene kore (obge)
- banicu sa sirom, ali pečene kore
- banicu sa sitno tucanim orasima i maslom, a ozgo se metne ćurka, guska, petao ili kokoš, pa se u furuni ispeče
Za svadbe i svečanosti žene su mesile na gosje, na kravaju ili prilikom kumovanja:
- tatliju
- baklavu
To su naučile od Turkinja. Još u starija vremena, žene su mesile: lokumje, mafiše, đevreke za meze uz vino. Još treba pomenuti i alvu od brašna i pilav od pirinča preliveni medom.
U stara vremena uz rakiju su služili grožđe, kiseo kupus i recelj od vina. Sir se iznosio na kraju svih jela, i onda je značilo: nema više ništa (sir u ironiji zovu: sikter mandža).
U ta starinska vremena za kuvanje se više trošilo maslo, a mast manje.
Izvor: Knjiga Stari Pirot, etnološke beleške iz prošlosti grada, autor Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), prof Branislav D. Najdanović, direktor Muzeja, 1971. Objavljeno u informativne svrhe.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.