Čaršija u Pirotu - iz knjige Stari Pirot
Čaršija u Pirotu - iz knjige Stari Pirot

Autor knjige Stari Pirot, Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), zavirio je u najstarija vremena i zapisao koja su se starinska jela pripremala u prošlosti u Pirotu.

U najstarija vremena u Pirotu su se spremala sledeća posna jela:

  • čorba od kupusnog rasola (soka)
  • posan pasulj, bob, gra (grašak), sočivo
  • sarma od vinovog lišća

Riba se jela: pečena, pržena i s pirinčom, kao đuveč ili na tepsiju. Za vrema posta još su se jeli puževi i rakovi, prosto kuvani ili kao đuveč.

Mrsna jela koja su se pripremala od najstarijih vremena u Pirotu su:

  • čorba od raznog mesa, u koju se meće pirinač
  • sarma od kupusnog lista s mesom i pirinčem
  • musaka sa dugačko sečenim zelenim lukom-prazilukom i sitno seckanim mesom: svinjskim, ovčijim ili goveđim
  • ćofte sa pirinčem i mesom
  • ćofte od sitno seckanog mesa
  • pača – starinsko jelo koje se gotovilo od goveđih, ovčijih i svinjskih nogu ili glava
  • pitije su drugo jelo koje se i sada pravi od svinjskih nogu, ušiju i drugih sitnih delova sa belim lukom, a može i od goveđih i ovčijih
  • janija – jenija se pravi od bilo kakvog mesa i crnog luka (janija je paprikaš)
  • đuveč od debelog ma kakvog mesa, najviše ovčijeg
  • kapakma ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa
  • čomlek čebap: debelo meso ovčije ili goveđe sa belim i crnim lukom

Docnije se u Pirotu gotovio paprikaš od svinjskog mesa sa suvim šljivama ili dunjama, kao i ostala jela:

  • bamje s mesom
  • pilav s mesom i pirinčem
  • sarma od jagnjeće džigerice
  • paprikaš od goveđih nogu
  • šendrenka (ovčije sirište)
  • podrobica

U najstarije vreme u Pirotu su žene mesile:

  • pitu sa cveklom, tikvom, zelenim lukom, kupusom koristeći nepečene kore (obge)
  • banicu sa sirom, ali pečene kore
  • banicu sa sitno tucanim orasima i maslom, a ozgo se metne ćurka, guska, petao ili kokoš, pa se u furuni ispeče

Za svadbe i svečanosti žene su mesile na gosje, na kravaju ili prilikom kumovanja:

  • tatliju
  • baklavu

To su naučile od Turkinja. Još u starija vremena, žene su mesile: lokumje, mafiše, đevreke za meze uz vino. Još treba pomenuti i alvu od brašna i pilav od pirinča preliveni medom.

U stara vremena uz rakiju su služili grožđe, kiseo kupus i recelj od vina. Sir se iznosio na kraju svih jela, i onda je značilo: nema više ništa (sir u ironiji zovu: sikter mandža).

U ta starinska vremena za kuvanje se više trošilo maslo, a mast manje.

Izvor: Knjiga Stari Pirot, etnološke beleške iz prošlosti grada, autor Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), prof Branislav D. Najdanović, direktor Muzeja, 1971. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.