Starinski domaći hleb možete pripremiti od raznih vrsta brašna. Kombinujte ona koja volite ili ona čiju upotrebu toleriše vaš način ishrane.
Domaći hleb možete obogatiti raznim semenkama po izboru – suncokret, lan, golica… U letnjim mesecima, postupak fermentacije hleba traje kraće nego u zimskim.
Starinski domaći hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Starinski domaći hleb možete pripremiti od raznih vrsta brašna. Kombinujte ona koja volite ili ona čiju upotrebu toleriše vaš način ishrane.
- 2 šolje mekog crnog brašna (pšeničnog)
- 2 šolje integralnog brasna (pšeničnog)
- 2 šolje mekog ražanog brašna
- 2 kašičice morske soli
- 2 kašike kima
- 3 šolje vode
- Pripremite staklenu ili porcelansku posudu za “mešenje” hleba.
- Izmešajte 3 šolje brašna, 3 šolje vode i 1 kašičicu soli.
- Pokrijte posudu i ostavite je na toplom mestu da testo fermentiše 8-12 sati.
- Umešajte sve ostale sastojke – “umesite” hleb mikserom (nastavcima za testo) ili varjačom.
- Modlu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje i izlijte testo.
- Upakujte u kesu ili poklopite i držite hleb na toplom mestu, dok duplo ne naraste (od 6-12 sati, u zavisnosti od toga koliko je toplo u prostoriji).
- Pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta i 10-15 minuta na 170 stepeni.
Pečen hleb izvadite iz modle i držite na drvenoj dasci ili rešetki dok se ne ohladi.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!