Užine i deserti u makrobiotičkoj ishrani by Cvijeta Mesić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Image courtesy of [by Apolonia] at FreeDigitalPhotos.net

Standardna makrobiotička ishrana uključuje česte užine i povremene deserte. Užine se uzimaju između obroka, dok se deserti konzumiraju –obično- na kraju glavnog obroka. Oboje mogu da budu na bazi žitarica, pasulja, semenki ili orašastih plodova, voća ili morskog povrća (algi). Kao zaslađivači se uglavnom koriste oni koji se prave od žitarica, kao što su ječmeni slad ili sirup od pirinča. Kada dođu rođendani, praznici, proslave i druge specijalne prilike, obroci su gurmanskiji nego inače, što uključuje i raznovrsnije deserte, kanapee, peciva, torte, itd.

Prepržene žitarice, kokice, lopte od integralnog pirinča, keksi od pirinča, moči, suši, pasta, mogu da budu veoma ukusne užine. A od integralnog brašna mogu da se prave ukusne štrudle, mafini, biskviti, krekeri, palačinke, slatki hlebovi, keksi.

U makrobiotičkom načinu spremanja užina i deserta ne koristi se beli šećer, molasa ili neki drugi rafinisani zaslađivači, uglavnom se ne koriste jaja, mlečni proizvodi, belo brašno, kvasac, itd. Da bi se dobio ukus slatkog, koriste se već pomenuti zaslađivači kao što su ječmeni slad, pirinčani slad, amasake, ili se kombinuju drugi sastojci sa suvim grožđem, kestenom, suvim voćem, sokom od jabuka ili drugim voćnim sokovima. Takođe se koristi sveže voće, ono koje uspeva u kontinentalnoj klimi – jabuke, kruške, breskve, kajsije, crveno bobičasto voće, dinje, grožđe. Koriste se nerafinisana ulja kao što je svetlo susamovo ulje, kukuruzno ili neko drugo biljno ulje. Kuzu prah zgušnjava jednako dobro kao gustin ili belanca i koristi se kao dodatak za pudinge, soseve od voća, itd. Rendana pomorandža, kora od limuna i njihov sok, ponekad i sok od đumbira, dodaje ukus kolačima.

Celovite žitarice, pasulji, povrće, kao i morsko povrće sadrže složene ugljene hidrate. Ovi složeni šećeri ili polisaharidi su idealan način da se konzumiraju šećeri. Oni se polako apsorbuju u crevima i otpuštaju šećere u krvotok postepeno.

U makrobiotičkom načinu ishrane, prirodan ukus naše svakodnevne hrane uglavnom  zadovoljava potrebu za slatkim ukusom. Među povrćem, naročito slatkog ukusa su razne vrste bundeva i tikvi, šargarepa, luk, kupus, paškanat, itd.

Užine i deserti predstavljaju delove makrobiotičke ishrane koji doprinose opuštanju i uživanju. Kako bismo bez njih, kad ih svi volimo!

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD