Boranija je zdrava hrana, jer sadrži mnoge vredne vitamine i minerale: vitamin A 4%, B1 7%, B2 9%, B3 5%, B5 5%, B6 11%, B9 8%, vitamin C 15%, vitamin K 14% a od minerala: kalcijum 4%, gvožđe 8%, magenzijum 7%, mangan 10%, fosfor 5%, kalijum 4%, cink 3%…
Od davnina, boranija je, uz pasulj, bila glavna hrana i nosilac zdravlja naroda našeg podneblja. O tome su sačuvani mnogi istorijski i etnološki podaci, a posebno važan izvor je knjiga Stanoja M. Mijatovića, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović i uvrstio u zbirku Srpska narodna jela i pića, u okviru edicije Srpski etnografski zbornik, koji izdala Srpska kraljevska akademija, a koja je štampana 1908. godine u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije.
Zdrava hrana: kako se spremala boranija u stara vremena?
Boranija se spremala u leto i jesen. Način pripreme je bio i mrsan i posan, ali, više se pripremala posna verzija.
Posna boranija se pripremala na ovaj način:
Boraniju bi ubrali rano ujutro, pa bi je očistili i iseckali na sitne komade, otprilike centimetar dužine. Zatim bi je oprali i napunili lonac. Nalili bi je vrućom, vrijućom vodom i posolili. U nekim domaćinstvima bi je zakiseli sirćetom, a u nekim bi dodali zelenu šljivu ili zeleno grožđe. Negde bi dodali i sitno seckani crni luk. Mrsna boranija se spremala na isti način, samo bi u nju dodavali kajmak ili jaje razmućeno u mleku.
S mesom i slaninom se boranija pripremala vrlo retko.
Mlada boranija se pripremala i u tepsiji („na tepsiju“). Boraniji bi isekli peteljke i vrh, poparili bi je i stavili u tepsiju. Zatim bi napravili dobru zapršku, kojoj bi dodali šaku pšeničnog brašna, pa kada bi bila gotova, nalili bi je vrućom vodom, posolili, dobro promešali i posuli preko boranije. Zatim bi tepsiju sa boranijom prekrili vrelim sačem, da se dobro ukrčka.
Boranija recepti sa najviše pregleda na našem sajtu:
Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online
Zapečena boranija – Recepti i Kuvar online
Đuveč od boranije – Recepti i Kuvar online
Salata od zelene boranije – Ana Vuletić
Boranija, nutritivne vrednosti (izvor Wikipedia):
Boranija (zelena, sirova) | |
Nutritivna vrednost na 100 g (3,5 oz) | |
131 kJ (31 kcal) | |
6,97 g | |
2,7 g | |
0,22 g | |
1,83 g | |
(4%) 35 μg | |
(7%) 0,082 mg | |
(9%) 0,104 mg | |
(5%) 0,734 mg | |
(5%) 0,225 mg | |
(11%) 0,141 mg | |
(8%) 33 μg | |
(15%) 12,2 mg | |
(14%) 14,4 μg | |
(4%) 37 mg | |
(8%) 1,03 mg | |
(7%) 25 mg | |
(10%) 0,216 mg | |
(5%) 38 mg | |
(4%) 211 mg | |
(3%) 0,24 mg |
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!