Zdrava hrana nekad: boranija

Boranija je zdrava hrana, jer sadrži mnoge vredne vitamine i minerale: vitamin A 4%, B1 7%, B2 9%, B3 5%, B5 5%, B6 11%, B9 8%, vitamin C 15%, vitamin K 14% a od minerala: kalcijum 4%, gvožđe 8%, magenzijum 7%, mangan 10%, fosfor 5%, kalijum 4%, cink 3%…

Od davnina, boranija je, uz pasulj, bila glavna hrana i nosilac zdravlja naroda našeg podneblja. O tome su sačuvani mnogi istorijski i etnološki podaci, a posebno važan izvor je knjiga Stanoja M. Mijatovića, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović i uvrstio u zbirku Srpska narodna jela i pića, u okviru edicije Srpski etnografski zbornik, koji izdala Srpska kraljevska akademija, a koja je štampana 1908. godine u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije.

Zdrava hrana: kako se spremala boranija u stara vremena?

Boranija se spremala u leto i jesen. Način pripreme je bio i mrsan i posan, ali, više se pripremala posna verzija.

Posna boranija se pripremala na ovaj način:

Boraniju bi ubrali rano ujutro, pa bi je očistili i iseckali na sitne komade, otprilike centimetar dužine. Zatim bi je oprali i napunili lonac. Nalili bi je vrućom, vrijućom vodom i posolili. U nekim domaćinstvima bi je zakiseli sirćetom, a u nekim bi dodali zelenu šljivu ili zeleno grožđe. Negde bi dodali i sitno seckani crni luk. Mrsna boranija se spremala na isti način, samo bi u nju dodavali kajmak ili jaje razmućeno u mleku.

S mesom i slaninom se boranija pripremala vrlo retko.

Mlada boranija se pripremala i u tepsiji („na tepsiju“). Boraniji bi isekli peteljke i vrh, poparili bi je i stavili u tepsiju. Zatim bi napravili dobru zapršku, kojoj bi dodali šaku pšeničnog brašna, pa kada bi bila gotova, nalili bi je vrućom vodom, posolili, dobro promešali i posuli preko boranije. Zatim bi tepsiju sa boranijom prekrili vrelim sačem, da se dobro ukrčka.

Zdrava hrana nekad: boranija - knjiga Srpska narodna jela i pića dr Jovan Erdeljanović
Zdrava hrana nekad: boranija – knjiga Srpska narodna jela i pića dr Jovan Erdeljanović

Boranija recepti sa najviše pregleda na našem sajtu:

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Zapečena boranija – Recepti i Kuvar online

Đuveč od boranije – Recepti i Kuvar online

Salata od zelene boranije – Ana Vuletić

Boranija, nutritivne vrednosti (izvor Wikipedia):

Boranija (zelena, sirova)

Nutritivna vrednost na 100 g (3,5 oz)

Energija

131 kJ (31 kcal)

 

Ugljeni hidrati

6,97 g

Prehrambena vlakna

2,7 g

 

Masti

0,22 g

 

Proteini

1,83 g

 

Vitamini

Vitamin A ekv.

(4%)

35 μg

Tiamin (B1)

(7%)

0,082 mg

Riboflavin (B2)

(9%)

0,104 mg

Niacin (B3)

(5%)

0,734 mg

Vitamin B5

(5%)

0,225 mg

Vitamin B6

(11%)

0,141 mg

Folat (B9)

(8%)

33 μg

Vitamin C

(15%)

12,2 mg

Vitamin K

(14%)

14,4 μg

 

Minerali

Kalcijum

(4%)

37 mg

Gvožđe

(8%)

1,03 mg

Magnezijum

(7%)

25 mg

Mangan

(10%)

0,216 mg

Fosfor

(5%)

38 mg

Kalijum

(4%)

211 mg

Cink

(3%)

0,24 mg

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.