Žvakati pravilno - by Cvijeta Mesić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Žvakati pravilno - Cvijeta Mesić - Recepti i Kuvar online

Žvakati, žvakati i samo žvakati

zvakati-pravilno-Cvijeta-Mesic-recepti-i-kuvar-onlineBrzo skuvati i još brže pojesti hranu je obrazac savremenog doba. Nema se vremena za žvakanje, pa se hrana uglavnom guta, a i pripremljena je tako da se može brzo progutati. Međutim, mi na taj način izbacujemo jedan važan deo u lancu varenja hrane, a to je žvakanje.

Žvakanje je jednako važno kao i kvalitet namirnica koje uzimamo. Žvakanjem hrane poboljšavamo naš imunitet, to jest snagu isceljenja. Čak i podmlađujemo naš organizam. Prilikom žvakanja se u pljuvački izlučuje digestivni enzim ptijalin koji umnogome pomaže u rastvaranju hrane i pomaže i celom digestivnom traktu da što bolje razloži hranu.

Pri nedovoljnom žvakanju nesvarena hrana direktno odlazi do dna digestivnog trakta, progutajte zrno kukuruza na primer, i sledećeg dana to celo zrna će se naći u stolici. Ukoliko ne žvaćemo dovoljno hranu, opterećujemo pre svega želudac, posledica toga je osećaj težine u stomaku i gasovi. Od tih malih problema mogu da nastanu veći.

Najčešći razlozi poremećaja želuca su prejedanje, gutanje velikih komada hrane koji ostaju predugo u želucu i stvaraju kiseline. Žvakanjem podmlađujemo telo, jer se u pljuvački nalazi hormon parotin koji stimuliše metabolizam ćelija i na taj način obnavlja celo telo. Dobrim žvakanjem jačamo svoje zube i desni.

Žvakanje takođe povećava broj T-ćelija, to jest jednu vrstu belih krvnih zrnaca koje stvara žlezda timus, a koje su borci protiv raznih neprijatelja organizma, takođe i malignih bolesti. Žvakanje ima još puno pozitivnih efekata na naše zdravlje, na primer, popravlja balans vode u hrani, prepoznaje otrove koji se u njoj nalaze, osećamo ukus hrane, itd.

Duže žvakanje ima i relaksirajući efekat na organizam, jer nas usporava, oslobađa stresa, tera nas da zastanemo, da se opustimo, što nas opet vodi ka dobrom zdravlju.

Da li vam je sad jasnije koliko je dugo žvakanje važno? Ako ste zdravi, treba da svaki zalogaj žvaćete bar tridesetak puta, to jest dok se hrana u ustima dobro ne izmeša sa pljuvačkom i ne postane kao kaša. Ljudi koji imaju zdravstvene probleme trebalo bi da žvaću svaki zalogaj  duže, bar sto puta. Mahatma Gandi kaže: “Žvaći tvoju vodu i pij tvoju hranu”

Ali kako u svakom pravilu ima izuzetaka – jednom ili dva puta mesečno nemojte dobro da žvaćete, naravno ako ste prihvatili pravilno žvakanje, jer je to dobro za želudac i tanko crevo.

Probajte sa dugotrajnim žvakanjem i osetićete i sami njegove blagodeti – poboljšanje opšteg stanja organizma, imuniteta, gubitak telesne težine, itd. Uvek je dobro sve sam isprobati, jer iskustvo je nemerljivo, sve ostalo su priče.

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD