Sprža može dugo da stoji u frizideru ili se može rasporediti u zamrzivaču i vaditi po potrebi. Ukusno i tradicionalno jelo. Recept je pravi tradicionalni. Pomalo i zaboravljen.
Sprža, sastojci:
- 700 gr očišćenog crnog luka
- 700 gr očišćenog praziluka
- 1 kašika masti
- 1 kg mesa od kuvane svinjske glave
- 1 kg skuvane crne dzigerice
- 1 kg skuvanih crevca
- 2 pune šake sitnih čvaraka
- 2 glavice belog luka
- 4 lorberova lista
- soli po ukusu
- bibera po ukusu
- aleve paprike po ukusu
PODSEĆAMO: Konkurs za najbolji recept 2021. godine – najbolji salčići Srbije!
Sprža, priprema:
- Skuvanao meso odvojiti i iseći na sitnije komade.
- Džigericu iseći na kockice.
- Crevca na krupnije komade.
- Zagrejati mast.
- Dodati crni luk isečen na kockice, malo posoliti i pržiti dok dobije staklastu boju.
- Dodati praziluk isečen na kolutiće i nastaviti sa prženjem.
- Kad luk porumeni dodati meso, džigericu, izmešati i pržiti oko 10 minuta.
- Dodati crevca.
- Sve izmešati i dodati beli luk i začine.
- Prilikom dodavanja sastojaka iznutrica i meso puste svoj sok.
- Spržu pržiti sve dok voda ispari.
- Dodati čvarke izmešati.
- Sprža je spremna za serviranje.
Vreme pripreme oko 1 sat i 30 minuta.
Broj osoba: 10
Danijela Žikić
Prvobitno objavljeno: 14.11.2018.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!