Ajvar – Danijela Žikić

Ajvar.

Ajvar, sastojci:

  • 12 kg crvene paprike
  • 3kg plavog patlidzana(koristiti sitnije komade imaju manje semena)
  • 2kg šargarepe
  • 250 gr šećera
  • 150 gr soli
  • 2 dl običnog vinskog sirćeta
  • 2 l ulja
  • 100 gr senfa

Ajvar, priprema:

  • Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila.
  • Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi.
  • Patlidžan ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu.
  • Šargarepu obatiti u vodi dok omekša.
    Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje.
  • Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje.
  • Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je.
  • Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati.
  • Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.

Vreme ukupne pripreme: 4h
Broj osoba: 10

Ajvar je preukusan. Recept sam nasledila od mame. Pravi tradicionalni recept. Kad ajvar odstoji u tegli i kad se okrene tegla ne klizi. Od ove mere izadju 12-est tegli ajvara.

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.