Ajvar.
Ajvar, sastojci:
- 12 kg crvene paprike
- 3kg plavog patlidzana(koristiti sitnije komade imaju manje semena)
- 2kg šargarepe
- 250 gr šećera
- 150 gr soli
- 2 dl običnog vinskog sirćeta
- 2 l ulja
- 100 gr senfa
Ajvar, priprema:
- Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila.
- Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi.
- Patlidžan ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu.
- Šargarepu obatiti u vodi dok omekša.
Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje. - Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje.
- Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je.
- Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati.
- Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.
Vreme ukupne pripreme: 4h
Broj osoba: 10
Ajvar je preukusan. Recept sam nasledila od mame. Pravi tradicionalni recept. Kad ajvar odstoji u tegli i kad se okrene tegla ne klizi. Od ove mere izadju 12-est tegli ajvara.
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!