Ajvar - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Ajvar - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Ajvar.

Ajvar, sastojci:

  • 12 kg crvene paprike
  • 3kg plavog patlidzana(koristiti sitnije komade imaju manje semena)
  • 2kg šargarepe
  • 250 gr šećera
  • 150 gr soli
  • 2 dl običnog vinskog sirćeta
  • 2 l ulja
  • 100 gr senfa

Ajvar, priprema:

  • Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila.
  • Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi.
  • Patlidžan ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu.
  • Šargarepu obatiti u vodi dok omekša.
    Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje.
  • Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje.
  • Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je.
  • Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati.
  • Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.

Vreme ukupne pripreme: 4h
Broj osoba: 10

Ajvar je preukusan. Recept sam nasledila od mame. Pravi tradicionalni recept. Kad ajvar odstoji u tegli i kad se okrene tegla ne klizi. Od ove mere izadju 12-est tegli ajvara.

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!