Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević

Sada je sezona paprike i spremanja ajvara. Moji ukućani vole ajvar samo od pečene paprike dok ja volim mešavinu sa plavim paradajzom ili kombinacija sa crvenim paradajzom i šargarepom.

Svake godine se mučim kuvajući ajvar na šporetu jer mora dugo da se kuva i meša da ne zagori. Onda sam odlučila da isprobam kako bi to izgledalo u pekaču u rerni. Nisam se prevarila. Ovaj način je mnogo jednostavniji i brži.

Ne morate svaki čas da ga mešate i duplo brže bude gotov a ukus mu je mnogo bolji nego kada se kuva na šporetu. Tako sam sebi olakšala i sada je to jedini način da spremim ajvar. Ovaj je u kombinaciji sa plavim patlidžanom i nadam se da će vam se dopasti.

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Sada je sezona paprike i spremanja ajvara. Moji ukućani vole ajvar samo od pečene paprike dok ja volim mešavinu sa plavim paradajzom ili kombinacija sa crvenim paradajzom i šargarepom.

Ajvar pečen u rerni, sastojci:

  • 7 kg crvene paprike (pečene)
  • 3 kg plavog patlidžana (pečen)
  • 5 dl maslinovog ulja
  • 4 kašike sitne morske soli (ili po ukusu)
  • 1 kašika belog luka u granulama
  • 1 kašika kurkume u prahu
  • 2 dl jabukovog sirćeta (ili nekog drugog po želji)

Ajvar pečen u rerni, priprema:

  1. Papriku ispecite i oljuštite, očistite od semenki i cedite u cedilu onoliko koliko je potrebno vremena da se sva paprika očisti. U mom slučaju papriku čistim i stavljam u cediljku tako da se ujedno i cedi.
    Plavi paradajz ispecite i oljuštite.
    Postupak pečenja neka bude kako to inače radite, u mom slučaju je pečena na smederevcu, odstojala je u najlon kesi da se upari, u toku čišćenja ne koristim vodu već papriku ispirem u vodi koju je pustila paprika i cedi se u cediljki dok je čistim.
    Sameljite papriku i plavi patlidžan odvojeno u secku ili na mašini za meso. Meni je brže u secku a efekat je isti jer je neusitnim do kraja.
  2. U pekač sipajte pola količine ulja i stavite u rernu za se zagreje.
    Dodajte deo plavog patlidžana na jednu stranu pekača a na drugu deo paprike i začine. Poklopite i vratite u rernu da se zagreje i povrće i začini počnu da se prže, oko pola sata.
  3. Sada dodajte ostatak povrća, poklopite i opet vratite u rernu. Posle nekih pola sata sve ponovo promešajte i sjedinite, dodajte ostatak ulja preko, poklopite poklopcem od pekača i vratite u rernu. Pecite tako oko 1 sat.
  4. Pred kraj pečenja, kada je povrće omekšalo, posolite i zakiselite i vratite u rernu na još pola sata da se ukusi povežu.
  5. Izvadite pekač iz rerne i vreli ajvar sipajte u tegle do vrha, poklopite i okrenite naopačke. Tegle pokrite kuhinjskim ubrusom i ostavite da se ohlade. Okrenite ih kada se ohlade i složite u ostavu.
Ajvar pečete na 200C stepeni, u mom slučaju je bio uključen i ventilator, tačno 2,5 sata. Za to vreme sam promešala ajvar samo 2 puta ne računajući ono u početku. Količinu soli i sirćeta stavite po vašem ukusu jer i ja sam iako sam navela u receptu količinu da bi imali orjentaciju.

Neko koristi umesto sirćeta esenciju tako da vi ajvar možete da zakiselite na svoj način.

U ajvar ne stavljam konzervans, jer kada se tegle vakumiraju na ovaj način, nema potrebe za tim. Napomena: kada teglu otvorite, morate da je držite u frižideru, mada to kod nas ni ne dočeka da stigne u frižider, jer se pojede. Od ove količine paprike i plavog paradajza dobila sam 10 tegli onih od 720 g.

Sirove paprike je bilo oko 16 kg, dok kod plavog patlidžana se gubi malo na težini, tako da je dovoljno oko 4 kg.

Za ajvar koristim maslinovo ulje, jer je zdravije a i inače ne koristim suncokretovo ulje zbog zdravlja.

Snežana Knežević

Prvobitno objavljeno: 17.08.2018.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.