Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević

0

Sada je sezona paprike i spremanja ajvara. Moji ukućani vole ajvar od samo od pečene paprike dok ja volim mešavinu sa plavim paradajzom ili kombinacija sa crvenim paradajzom i šargarepom.

Svake godine se mučim kuvajući ajvar na šporetu jer mora dugo da se kuva i meša da ne zagori. Onda sam odlučila da isprobam kako bi to izgledalo u pekaču u rerni. Nisam se prevarila. Ovaj način je mnogo jednostavniji i brži.

Ne morate svaki čas da ga mešate i duplo brže bude gotov a ukus mu je mnogo bolji nego kada se kuva na šporetu. Tako sam sebi olakšala i sada je to jedini način da spremim ajvar. Ovaj je u kombinaciji sa plavim patlidžanom i nadam se da će vam se dopasti.

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Sada je sezona paprike i spremanja ajvara. Moji ukućani vole ajvar od samo od pečene paprike dok ja volim mešavinu sa plavim paradajzom ili kombinacija sa crvenim paradajzom i šargarepom.
Obrok Doručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 2 minutes
Ukupno vreme 20 minutes
Broj osoba 10 tegli

Sastojci

  • 7 kg crvene paprike pečene
  • 3 kg plavog patlidžana pečen
  • 5 dl maslinovog ulja
  • 4 kašike sitne morske soli ili po ukusu
  • 1 kašika belog luka u granulama
  • 1 kašika kurkume u prahu
  • 2 dl jabukovog sirćeta ili nekog drugog po želji

Uputstvo za pripremu

  1. Papriku ispecite i oljuštite, očistite od semenki i cedite u cedilu onoliko koliko je potrebno vremena da se sva paprika očisti. U mom slučaju papriku čistim i stavljam u cediljku tako da se ujedno i cedi. Plavi paradajz ispecite i oljuštite. Postupak pečenja neka bude kako to inače radite, u mom slučaju je pečena na smederevcu, odstojala je u najlon kesi da se upari, u toku čišćenja ne koristim vodu već papriku ispirem u vodi koju je pustila paprika i cedi se u cediljki dok je čistim. Sameljite papriku i plavi patlidžan odvojeno u secku ili na mašini za meso. Meni je brže u secku a efekat je isti jer je neusitnim do kraja.
    Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  2. U pekač sipajte pola količine ulja i stavite u rernu za se zagreje. Dodajte deo plavog patlidžana na jednu stranu pekača a na drugu deo paprike i začine. Poklopite i vratite u rernu da se zagreje i povrće i začini počnu da se prže, oko pola sata.
    Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  3. Sada dodajte ostatak povrća, poklopite i opet vratite u rernu. Posle nekih pola sata sve ponovo promešajte i sjedinite, dodajte ostatak ulja preko, poklopite poklopcem od pekača i vratite u rernu. Pecite tako oko 1 sat.
    Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  4. Pred kraj pečenja, kada je povrće omekšalo, posolite i zakiselite i vratite u rernu na još pola sata da se ukusi povežu.
    Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  5. Izvadite pekač iz rerne i vreli ajvar sipajte u tegle do vrha, poklopite i okrenite naopačke. Tegle pokrite kuhinjskim ubrusom i ostavite da se ohlade. Okrenite ih kada se ohlade i složite u ostavu.
    Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Beleške

Ajvar pečete na 200C stepeni, u mom slučaju je bio uključen i ventilator, tačno 2,5 sata. Za to vreme sam promešala ajvar samo 2 puta ne računajući ono u početku. Količinu soli i sirćeta stavite po vašem ukusu jer i ja sam iako sam navela u receptu količinu da bi imali orjentaciju. Neko koristi umesto sirćeta esenciju tako da vi ajvar možete da zakiselite na svoj način. U ajvar nestavljam konzervans jer kada se tegle vakumiraju na ovaj način nema potrebe, jedino kada teglu otvorite morate da je držite u frižideru, mada to kod nas ni ne dočeka da stigne u frižider jer se pojede. Od ove količine paprike i plavog paradajza dobila sam 10 tegli onih od 720 g. Sirove paprike je bilo oko 16 kg dok kod plavog patlidžana se gubi malo na težini tako da je dovoljno oko 4 kg. Za ajvar koristim maslinovo ulje jer  je zdravije a i inače ne koristim suncokretovo ulje zbog zdravlja.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.