Belopalanačka sukana banica - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Belopalanačka sukana banica - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online

Belopalanačka sukana banica je beskvasna pita koja se pravi sa razvijanim korama i puni sa prevrelim sirom. Prvi put sam pravila banicu i imala sam dobar i tačan recept koji sam pronašla u knjižici koja promoviše Belu Palanku.

Belopalanačka sukana banica, sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 440 ml hladne vode
  • 220 ml ulja
  • 350 gr ovčjeg sira
  • 40 gr svinjske masti (ko ne koristi mast neka stavi puter)
  • 20 gr soli

Belopalanačka sukana banica, priprema:

  • Zamesiti tvrđe testo od brašna soli i vode.
  • Ostaviti testo da se odmori pola sata, zatim ga podeliti na 15 istih loptica.
  • Od svake loptice napraviti lepinju, namazati je sa mašću, pa posuti sa brašnom i staviti tj. spajati po tri lepinjice.
  • Pokriti krpom i ostaviti 1 sat da odmore.
  • Nakon toga, oklagijom sukati kore. Sukanu koru filovati izmrvljenim sirom i uljem.
  • Ulje polako, ravnomerno rasporediti po celoj sukanoj kori.
  • Filovanu koru uviti i ređati u pouljenu tepsiju.
  • Odozgo celu banicu poprskati sa uljem.
  • Peći u zagrejanoj pećnici na 250 stepeni dok ne dobije finu rumenu boju.

Dijana Popović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!