Iako boranija ne spada u omiljene sastojke (pogotovu deci) naših kuhinja, ipak je dosta zastupljena u mediteranskoj kuhinji. Korišćenjem pravih recepata i uz kombinaciju pravih začina, pretvara se u pravu poslasticu.
Percepcija o boraniji se lagano menja, prvenstveno zbog činjenice da spada u red zdravog povrća, koje gotovo da nema masti, a predstavlja veliki izvor vlakana.
Prema nekim istraživanjima, redovnim konzumiranjem boranije moguće je smanjiti nivo holesterola, a preporučuje se i za zdravlje očiju i kostiju, zahvaljujći sastavu vitamina i minerala.Od vitamina, boranija najviše sadrži A i C, a od minerala najviše sadrži gvožđe, uz male količine magnezijuma, kalcijuma i fosfora.
Boranija se najviše sprema tokom letnjih meseci kada boranije ima u izobilju i kad je sa paradajzom na vrhuncu zrenja. Međutim, obzirom na mnogo proizvođača smrznutog povrća, to će vam pomoći da u ovom povrću uživate i u hladnijim mesecima.
Boranija se može spremati i za ručak i za večeru, kao glavno jelo, ili kao prilog, kao dobra salata… kao posno ili mrsno jelo, ili vegeterijanski obrok… Samo je vaša mašta ograničenje.
Boranija – najpopularniji recepti
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!