Stigosmo i do druge nedelje hrono dijete. U prvoj nedelji dijete smo već pisali: kakva je hrono kuhinja prve nedelje, koji su dnevni meniji, pročitajte OVDE. Za drugu nedelju hrono dijete, slede male izmene u dnevnim menijima. I dalje ćemo za obračun količina namirnica i sastojaka koristiti prosečnu visinu od 170 cm. Uskoro ćemo objaviti i tabelu kalkulacija za sve visine.
Hrono kuhinja – doručak
- sir – za doručak možete pojesti 70 gr sira klase čedar, gauda. Možete menjati vrste, ili jesti uvek istu vrstu sira te klase. Sir vam se ne sviđa, ili vam nije omiljen? Možete ga zameniti sa istom težinom praške šunke, uz dodatak jednog kuvanog jajeta, na primer…
- hleb – 35 gr, beskvasnog, integralnog hleba, bez šećera. Ako kupujete hleb u prodavnici, dobro ČITAJTE deklaracije! Hleb mora biti OBAVEZNO bez šećera, i ako je moguće bez ostalih dodataka (aditiva). Preporuka je da napravite svoj, domaći, hrono hleb, recept pogledajte OVDE.
- maslinovo ulje, uzmite jednu kašiku, a ako vam se ne sviđa, uzmite 10 gr putera (NEMOJTE koristiti margarin)
- piće – popijte čaj, kafu, mineralnu gaziranu ili negaziranu vodu, bilo šta od ovoga, ali, BEZ DODATKA ŠEĆERA
- multivitaminski preparat – uzmite multivitaminski preparat po preporuci vašeg lekara
Pogledajte šta Dr Delabo predlaže za idealan hrono doručak >>>
Hrono kuhinja – ručak
– meso, druge nedelje predlažemo da jedete crveno meso za ručak (junetina, jagnjetina), 190 gr. Ako ne volite crveno meso, ili vam je dosadilo, zamenite ga istom količinom omiljenog sira ili ribe
– pasta, uzmite 3 kašike paste. Ako ne volite pastu, ili vam je dosadila, uzmite istu količinu povrća i dodajte još 10 gr u količini mesa (sira ili ribe)
– piće – popijte do 3 čaše vode i šoljicu čaja ili kave (BEZ DODATKA ŠEĆERA)
Pročitajte kako možete alkalizovati vodu koju pijete >>>
Hrono kuhinja – užina
– proteini, uzmite protein bar ili proteinski napitak po preporuci vašeg lekara
– biljne masnoće – 2 kašike (ili 12 cl) orašastog voća kao što su orasi, pistaći, (najbolji su bademi)
– voće i zamena za šećer – za drugu nedelju, skuvajte komport od bilo kog sezonskog voća. Pojedite dve kašike kuvanog voća. Bilo koje voće možete koristiti, osim banane! I opet, konzumirajte ga BEZ DODATKA ŠEĆERA!
Hrono kuhinja – večera
– riba, izaberite ribu koju volite i možete pojesti 110 gr za večeru. Ne volite ribu, ili vam je dosadila? Od 110 gr količine predviđene za ribu, oduzmite 60 gr i možete je zameniti umanjenom količinom mesa (mesa, dakle, možete pojesti 50 gr).
– povrće – za drugu nedelju predlažemo pečurke. Vaše sledovanje je 3 kašike grilovanih pečurki za večeru.
– piće – do 3 čaše vode i šoljica kafa ili čaja, BEZ DODATKA ŠEĆERA
Druga nedelja u vašoj hrono kuhinji donosi nešto veći izbor namirnica i raznovrsnije obroke. Ne možemo reći da je sve dozvoljeno, po principu “sve jedete a mršavite“. Kao i uvek, u realnom životu, nije sve tako sjajno, ali, nije ni tako crno. Ne zaboravite, uvek možete iskoristiti jedan “džoker” (“lažni”) obrok u toku nedelje, uključujući i čašu alkohola (crnog/crvenog vina), baš ako morate – ako vam moral bude uzdrman.
Nema veze, glavu gore, guramo prema trećoj nedelji, a verovatno su i prvi rezultati hrono dijete vidljivi i na vagi?
Osnovna pravila hrono ishrane:
- doručak bi trebalo da bude bogat sporovarećim ugljenim hidratima (cerealije – hleb, žitarice) i životinjskim masnoćama (sir, maslac, itd)
- vremenski razmak između obroka bi trebalo da bude najmanje 3, a idealno je više od 4 sata (5 – 5,5 sati)
- nije dozvoljen unos svih vrsta gaziranih pića koja sadrže sećere ili veštačke zaslađivače (Coca Cola, Sprite, Fanta, Cocta, Tonic, Coca Cola Zero, energetska pića, zaslađeni voćni sokovi, itd)
- za ručak i večeru se ne preporučuje kombinovanje proteina i ugljenih hidrata, to je dozvoljeno samo doručak
- nije dozvoljena BILO KOJA VRSTA “grickalica” između obroka
- voće i suvo voće se jedu samo između 16 i 18 časova, po zimskom računanju vremena (dakle, od 17 do 19 časova po letnjem računanju vremena)
- testenina se ne jede uveče (paste, pice, hleb, sendvici, itd)
- hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) se jedu najkasnije do 15 h
- kravlje mleko teško vari i hrono ishrana ga u potpunosti isključuje, ne pije se, niti se stavlja u kafu. Mleko se može koristiti ponekad u nekim kuvanim jelima, a kiselo mleko i sirevi su dozvoljeni
- margarin, biljni sirevi (osim tofu – sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva, kao sto su pogačice, kroasani, itd, su takozvane trans-masti i hrono ishrana ne dozvoljava upotrebu ovih namirnica.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!