Gazirana mineralna voda za zabavu u kuhinji

Mnogi bi se iznenadili, kada bi u sjaju i buci kuhinje nekog restorana ugledali kuvara, koji je posegnuo za flašom mineralne gazirane vode i to ne zbog toga da bi se rashladio. Sitni mehurići koji izvode ples na jeziku, glavni su „krivci “ za stvaranje vazdušastih rezanaca i knedli, čine papirastu hrskavost tempure, i stvaraju jednu oporu notu u slatkišima. Gazirana mineralna voda omogućava sličnu zabavu u kuhinji kao kada koristite šampanjac, ali ona je mnogo jeftinija.

Gazirana mineralna voda za zabavu u kuhinji - Recepti i Kuvar online
Gazirana mineralna voda za zabavu u kuhinji – Recepti i Kuvar online

Ugljen-dioksid je moćan sastojak, koji se uvodi u mineralnu vodu od davnina – od drevnih mineralnih izvora do dijet kole – i kao sastojak mineralne vode pomaže rast krhkog suflea ili hleba. Testo za hleb od kvasca bolje raste, jer testo zarobljava ugljen-dioksid, koji podstiče fermentaciju.

Svi profesionalni kuvari znaju da kvasac ima koristi od ugljen-dioksida u testu samo kratko, a i to je, naravno, prolazno. Da bi održali ovu prednost, čak i u kratkom roku, kuvari znaju da voda mora biti dobro ohlađena (najmanji porast temperature smanjuje sposobnost tečnosti za održavanje gasa) i bocu otvaraju neposredno pre upotrebe, da bi se održao visok nivo ugljen-dioksida.

Mi smo, tokom ove godine, isprobali nekoliko varijanti korišćenja prirodne mineralne gazirane vode Radenska Classic i pripremili nekoliko pravih specijaliteta:

Slane palačinke

Slane palačinke u boji - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slane palačinke u boji – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Prirodna mineralna voda kao sastojak za slane palačinke u boji – kada se pomenu palačinke, obično se misli na poslasticu. Pored slatkih, pripremaju se i slane palačinke. Pogledaj recept >>>

Gorka limunada recept sa prirodnom mineralnom vodom

Gorka limunada recept - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Gorka limunada recept – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Limunadu možete napraviti tako što ćete iscediti limun, dodati vodu i zasladiti po želji. To je najbrži i najjednostaviniji način pripreme. Pogledaj recept >>>

Hleb sa suvim povrćem

Hleb sa suvim povrćem - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Hleb sa suvim povrćem – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Uživam dok pravim hleb, a posebno kada smišljam neki novi recept. Ovakav hleb do sada nisam pripremala. Pogledaj recept >>>

Da li ste znali da mineralna voda može biti sastojak šlaga?

Da li ste znali da mineralna voda može biti sastojak šlaga? - Kristina Gašpar
Da li ste znali da mineralna voda može biti sastojak šlaga? – Kristina Gašpar

Da li ste znali da mineralna voda, tj. gazirana voda, može da se koristi za mućenje šlaga u prahu (ili šlag krema) umesto mleka?! Takođe, možete koristiti i kombinaciju: mineralna voda i mleko. Pogledaj recept >>>

Posna proja sa mineralnom vodom

Posna proja sa mineralnom vodom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna proja sa mineralnom vodom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Posna proja se razlikuje u odnosu na onu koju najčešće pripremamo po tome što ne sadrži mrsne namirnice – jaja, sir, jogurt i slično. Da bi ovako pripremljena proja lepo narasla, koristi se prirodno gazirana mineralna voda. Pogledaj recept >>>

I za kraj, jedna specifična „poslastica“, slani kakao hleb, urađen prema receptu iz Radenska kuvara:

Slani kakao hleb

Slani kakao hleb - prirodna mineralna voda Radenska - Recepti i Kuvar online
Slani kakao hleb – prirodna mineralna voda Radenska – Recepti i Kuvar online

Pored nesvakidašnje strukture, hleb je bogatiji mineralima, koji potiču iz prirodne mineralne vode – minerali su veoma važni za organizam, jer, kao što se zna, oni su uključeni u mnoge metaboličke i druge organske procese u ljudskom telu. Kakao i lešnik u ovom receptu, dodatno obogaćuju ovaj hleb i daju mu posebnu aromu. Pogledaj recept >>>

Posle svega, svih ovih đakonija i slatkiša, sigurni smo da su sve priče o korisnosti gazirane mineralne vode u kuhinji – tačne. Ako i dalje ne verujete – probajte sami. I javite kako je bilo…

Posebno zahvaljujemo Kristini Gašpar, blog Domaćica za vas, za originalne recepte sa gaziranom mineralnom vodom i originalne fotografije. Sve Kristinine tekstove i recepte na našem portalu, pogledajte ovde >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Gazirana mineralna voda za zabavu u kuhinji

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.