Mnogi bi se iznenadili, kada bi u sjaju i buci kuhinje nekog restorana ugledali kuvara, koji je posegnuo za flašom mineralne gazirane vode i to ne zbog toga da bi se rashladio. Sitni mehurići koji izvode ples na jeziku, glavni su “krivci ” za stvaranje vazdušastih rezanaca i knedli, čine papirastu hrskavost tempure, i stvaraju jednu oporu notu u slatkišima. Gazirana mineralna voda omogućava sličnu zabavu u kuhinji kao kada koristite šampanjac, ali ona je mnogo jeftinija.
Ugljen-dioksid je moćan sastojak, koji se uvodi u mineralnu vodu od davnina – od drevnih mineralnih izvora do dijet kole – i kao sastojak mineralne vode pomaže rast krhkog suflea ili hleba. Testo za hleb od kvasca bolje raste, jer testo zarobljava ugljen-dioksid, koji podstiče fermentaciju.
Svi profesionalni kuvari znaju da kvasac ima koristi od ugljen-dioksida u testu samo kratko, a i to je, naravno, prolazno. Da bi održali ovu prednost, čak i u kratkom roku, kuvari znaju da voda mora biti dobro ohlađena (najmanji porast temperature smanjuje sposobnost tečnosti za održavanje gasa) i bocu otvaraju neposredno pre upotrebe, da bi se održao visok nivo ugljen-dioksida.
Mi smo, tokom ove godine, isprobali nekoliko varijanti korišćenja prirodne mineralne gazirane vode Radenska Classic i pripremili nekoliko pravih specijaliteta:
Slane palačinke
Prirodna mineralna voda kao sastojak za slane palačinke u boji – kada se pomenu palačinke, obično se misli na poslasticu. Pored slatkih, pripremaju se i slane palačinke. Pogledaj recept >>>
Gorka limunada recept sa prirodnom mineralnom vodom
Limunadu možete napraviti tako što ćete iscediti limun, dodati vodu i zasladiti po želji. To je najbrži i najjednostaviniji način pripreme. Pogledaj recept >>>
Hleb sa suvim povrćem
Uživam dok pravim hleb, a posebno kada smišljam neki novi recept. Ovakav hleb do sada nisam pripremala. Pogledaj recept >>>
Da li ste znali da mineralna voda može biti sastojak šlaga?
Da li ste znali da mineralna voda, tj. gazirana voda, može da se koristi za mućenje šlaga u prahu (ili šlag krema) umesto mleka?! Takođe, možete koristiti i kombinaciju: mineralna voda i mleko. Pogledaj recept >>>
Posna proja sa mineralnom vodom
Posna proja se razlikuje u odnosu na onu koju najčešće pripremamo po tome što ne sadrži mrsne namirnice – jaja, sir, jogurt i slično. Da bi ovako pripremljena proja lepo narasla, koristi se prirodno gazirana mineralna voda. Pogledaj recept >>>
I za kraj, jedna specifična “poslastica”, slani kakao hleb, urađen prema receptu iz Radenska kuvara:
Slani kakao hleb
Pored nesvakidašnje strukture, hleb je bogatiji mineralima, koji potiču iz prirodne mineralne vode – minerali su veoma važni za organizam, jer, kao što se zna, oni su uključeni u mnoge metaboličke i druge organske procese u ljudskom telu. Kakao i lešnik u ovom receptu, dodatno obogaćuju ovaj hleb i daju mu posebnu aromu. Pogledaj recept >>>
Posle svega, svih ovih đakonija i slatkiša, sigurni smo da su sve priče o korisnosti gazirane mineralne vode u kuhinji – tačne. Ako i dalje ne verujete – probajte sami. I javite kako je bilo…
Posebno zahvaljujemo Kristini Gašpar, blog Domaćica za vas, za originalne recepte sa gaziranom mineralnom vodom i originalne fotografije. Sve Kristinine tekstove i recepte na našem portalu, pogledajte ovde >>>
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!