Perkelt je tradicionalno mađarsko jelo, koje se priprema sa različitim vrstama mesa, najčešće se sprema sa junetinom.
Slično je gulašu, poslužuje se sa njokama od krompira koje se preliju sa pavlakom, a ako umesto pavlake poslužite kajmak, nećete pogrešiti.
Ko ne voli njoke od krompira, perkelt se može poslužiti sa nekom testeninom po ukusu.
Perkelt, sastojci:
- 1 kg junećeg mesa od plećke
- 3 glavice crnog luka
- 3 kašike ulja
- 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 500 ml crvenog vina
- 1 kašičice slatke začinske paprike paprike
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1kašičica dimljene začinske paprike
- so, biber po ukusu
- 1 kašika suvog začina
Perkelt, način pripreme:
- Meso iseći na malo krupnije kockice.
- Luk sitno iseckati i propržiti ga na luku dodati meso i malo prodistati.
- Šargarepu i peršun očistiti i iseckati na krupnije komade pa staviti u meso dodati so, biber, suvi začin, ljutu slatku i dimljenu papriku.
- Promešati, sipati 1,5 l vode i krčkati 70 minuta.
- Zatim dodati crveno vino, a ako treba dodati soli i krčkati još 20minuta.
- Poslužiti sa njokama ili testeninom.
- Prijatno.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!