Starinske vanilice – postoji mnogo recepata za vanilice, svi su uglavnom slični. Ni jednostavnijih ni lepših kolača.
Spremaju se sa margarinom, puterom, ali, za mene su najlepše spremljene sa mašću. Mast daje ukus, a vanilice se tope u ustima. I još jedno pravilo važi za starinske vanilice: nikako prašak za pecivo! Peku se na tihoj vatri, što znači da treba da ostanu bele.
Starinske vanilice, sastojci:
- 250 g masti,
- 5 kašika šećera,
- 1 žumance,
- 500 g brašna,
- pekmez od kajsija i
- šećer u prahu.
Starinske vanilice, priprema:
- Mast penasto umutiti, dodati žumance, šećer, brašno i zamesiti testo.
- Testo ostaviti malo da se odmori.
- Potom razvući koru debljine oko pola do jednog centimetra, pa vaditi modlom ili rakijskim čašicama najmanjeg promera male krugove.
- Ređati u pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, paziti da ostanu bele.
- Pečene vanilice premazati pekmezom i spajati dve po dve, pa uvaljati u šećer u prahu.
Verica Poznanović
Konkurs za izbor najboljeg recepta 2020. godine – najbolje VANILICE!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!