KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: Starinske vanilice – Verica Poznanović

Starinske vanilice – postoji mnogo recepata za vanilice, svi su uglavnom slični. Ni jednostavnijih ni lepših kolača.

Spremaju se sa margarinom, puterom, ali, za mene su najlepše spremljene sa mašću. Mast daje ukus, a vanilice se tope u ustima. I još jedno pravilo važi za starinske vanilice: nikako prašak za pecivo! Peku se na tihoj vatri, što znači da treba da ostanu bele.

Starinske vanilice, sastojci:

  • 250 g masti,
  • 5 kašika šećera,
  • 1 žumance,
  • 500 g brašna,
  • pekmez od kajsija i
  • šećer u prahu.

Starinske vanilice, priprema:

  • Mast penasto umutiti, dodati žumance, šećer, brašno i zamesiti testo.
  • Testo ostaviti malo da se odmori.
  • Potom razvući koru debljine oko pola do jednog centimetra, pa vaditi modlom ili rakijskim čašicama najmanjeg promera male krugove.
  • Ređati u pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, paziti da ostanu bele.
  • Pečene vanilice premazati pekmezom i spajati dve po dve, pa uvaljati u šećer u prahu.

Verica Poznanović

Konkurs za izbor najboljeg recepta 2020. godine – najbolje VANILICE!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: Starinske vanilice – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.