Kupusnik – Verica Poznanović

Kupusnik, stari, tradicionalni recept.

Kupusnik, sastojci:

Za testo:

  • 700 g brašna,
  • 4 dl vode,
  • 3 kašike masti i
  • pola kašičice soli.

Fil:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa,
  • 1 glavica crnog luka,
  • i biber po ukusu.

Kupusnik, priprema:

  • Glavicu kiselog kupusa isecite na kockice.
  • Sitno iseckani crni luk, propržite na malo masti, pa dodajte kupus. Dinstajte na tihoj vatri. Ja nisam dodavala so, jer je kupus slan, samo sam dodala malo bibera.
  • Pomešajte brašno i so, pa dodajte postepeno mlaku vodu i mast. Zamesite testo, pokrijte i ostavite da odstoji oko pola sata.
  • Potom testo premesite, pa podelite na četiri dela. Formirajte loptice, rastanjite u jufke, namažite od gore sa mašću i ostavite na toplom mestu, da odmara još pola sata.
  • Sto prekrijte stolnjakom, pa pospite sa malo brašna. Na stolnjak stavite jufku, pa je polako rastanjite, što je moguće tanje. Na kraju otkinite rubove. Razvučeno testo poprskajte sa malo rastopljene masti. Raširite po testu fil od kupusa, pomoću stolnjaka urolajte. Stavite urolan kupusnik u mašću podmazan pleh. Postupak ponovite sa preostale tri jufke.
  • Odozgo premažite pitu mašću, pa pecite u zagrejanoj rerni pola sata (u zavisnosti od jačine rerne) na dvesta stepeni, tj. dok ne porumeni.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Web preporuke

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.