Ljutenica – Kristina Gašpar

0

Ljutenica vas asocira na nešto ljuto?! Upravo tako – ljutenica je ljuta zimnica. Ljutenica se može pripremiti na više načina – najbitnije je da bude ljuta.

Ljutenica se priprema od pečenih, barenih i svežih paprika. Uz dodatak paradajza ili bez – kako kome odgovara.

 

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ljutenicu možete začiniti biberom, arome radi. Zelenu ljutenicu sam začinila crnim biberom.

Za one koji vole da eksperimentišu, predlažem kombinaciju pečenih i barenih paprika. Kako god da je napravite, ljutenica će biti ljuta. Ajvar na vrlo jednostavan način može postati ljutenica – dodajte ljute papričice i dobićete ajvar-ljutenicu ili ljuti ajvar.

Ne zaboravite da ukus ljutenice zavisi i od toga koje sastojke koristite – od vrste slatke, ali i ljute paprike.

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Vaša ljutenica ne mora biti crvene boje. Pripremala sam ljutenice od paprika raznih boja. Žuta, narandžasta, zelena ili crvena ljutenica stvar je izbora. U zavisnoti od boje, razlikuje se i ukus ljutenice. A može se pripremiti i šarena ljutenica – iskombinujte paprike raznih boja.

Ovom prilikom delim sa vama recept za brzu ljutenicu. Ova ljutenica se priprema od termični neobrađene paprike. Po istom receptu se može napraviti i ljutenica od pečene paprike ( u tom slučaju smanjite količine soli i šećera).

Ljutenica, sastojci:

  • 3 kg crvenih paprika
  • 2 kg mesnatog paradajza
  • 1/2 kg mesnatih ljutih papričica
  • 2,5 dl ulja
  • 2 glavice belog luka
  • 1/2 šolje soli
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje sirćeta
  • 1 vezica peršunovog lista
    *šolja od 2 dl
Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ljutenica, priprema:

  • Paprike očistite, isecite na manje komade i sameljite na mašini za meso. (Ukoliko želite, paprike pre mlevenja možete blanširati kao za ajvar od barenih paprika).
  • Paradajz operite i ispecite ga u rerni na visokoj temeparturi (na 200 stepeni oko pola sata, dužina pečenja zavisi od veličine paradajza).
  • Kada se paradajz prohladi, oljuštite ga i usitnite, delimično (možete ga samleti na mašini kao i papriku).
  • Ljute papričice ispecite (na roštilju, plotni, u rerni…).
  • Ohlađene paprike oljuštite, skinite peteljke, ali semenke ostavite.
  • I ljute papričice, sameljite.
  • Ulje dobro zagrejte, dodajte samlevenu (slatku) papriku i beli luk koji ste izgnječili (koristite presu za beli luk).
  • Papriku pržite oko pola sata na srednjoj temperaturi uz mešanje.
  • Dodajte paradajz i ljutu papriku i pržite još oko pola sata.
  • Na kraju dodajte: so, šećer, sirće i iseckan peršunov list.
  • Kuvajte još desetak minuta.
  • Ljutenicu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite ih po želji metalnim zatvaračima ili celofan, stavite u dunst i čuvajte na uobičajen način.

*Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe i ringle. Ukoliko koristite veću šerpu i veću ringlu, vaša ljutenica će pre biti gotova.

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ljutenica može biti više ili manje ljuta. Koliko će vaša ljutenica biti ljuta, zavisi od vašeg ukusa.

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ili ljutenica sa mašnom – odlučite sami.

Najmanja ljuta papriča je, pogodili ste, iz naše bašte.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.