Ljutenica – Kristina Gašpar

Ljutenica vas asocira na nešto ljuto?! Upravo tako – ljutenica je ljuta zimnica. Ljutenica se može pripremiti na više načina – najbitnije je da bude ljuta.

Ljutenica se priprema od pečenih, barenih i svežih paprika. Uz dodatak paradajza ili bez – kako kome odgovara.

 

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ljutenicu možete začiniti biberom, arome radi. Zelenu ljutenicu sam začinila crnim biberom.

Za one koji vole da eksperimentišu, predlažem kombinaciju pečenih i barenih paprika. Kako god da je napravite, ljutenica će biti ljuta. Ajvar na vrlo jednostavan način može postati ljutenica – dodajte ljute papričice i dobićete ajvar-ljutenicu ili ljuti ajvar.

Ne zaboravite da ukus ljutenice zavisi i od toga koje sastojke koristite – od vrste slatke, ali i ljute paprike.

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Vaša ljutenica ne mora biti crvene boje. Pripremala sam ljutenice od paprika raznih boja. Žuta, narandžasta, zelena ili crvena ljutenica stvar je izbora. U zavisnoti od boje, razlikuje se i ukus ljutenice. A može se pripremiti i šarena ljutenica – iskombinujte paprike raznih boja.

Ovom prilikom delim sa vama recept za brzu ljutenicu. Ova ljutenica se priprema od termični neobrađene paprike. Po istom receptu se može napraviti i ljutenica od pečene paprike ( u tom slučaju smanjite količine soli i šećera).

Ljutenica, sastojci:

  • 3 kg crvenih paprika
  • 2 kg mesnatog paradajza
  • 1/2 kg mesnatih ljutih papričica
  • 2,5 dl ulja
  • 2 glavice belog luka
  • 1/2 šolje soli
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje sirćeta
  • 1 vezica peršunovog lista
    *šolja od 2 dl
Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ljutenica, priprema:

  • Paprike očistite, isecite na manje komade i sameljite na mašini za meso. (Ukoliko želite, paprike pre mlevenja možete blanširati kao za ajvar od barenih paprika).
  • Paradajz operite i ispecite ga u rerni na visokoj temeparturi (na 200 stepeni oko pola sata, dužina pečenja zavisi od veličine paradajza).
  • Kada se paradajz prohladi, oljuštite ga i usitnite, delimično (možete ga samleti na mašini kao i papriku).
  • Ljute papričice ispecite (na roštilju, plotni, u rerni…).
  • Ohlađene paprike oljuštite, skinite peteljke, ali semenke ostavite.
  • I ljute papričice, sameljite.
  • Ulje dobro zagrejte, dodajte samlevenu (slatku) papriku i beli luk koji ste izgnječili (koristite presu za beli luk).
  • Papriku pržite oko pola sata na srednjoj temperaturi uz mešanje.
  • Dodajte paradajz i ljutu papriku i pržite još oko pola sata.
  • Na kraju dodajte: so, šećer, sirće i iseckan peršunov list.
  • Kuvajte još desetak minuta.
  • Ljutenicu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite ih po želji metalnim zatvaračima ili celofan, stavite u dunst i čuvajte na uobičajen način.

*Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe i ringle. Ukoliko koristite veću šerpu i veću ringlu, vaša ljutenica će pre biti gotova.

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ljutenica može biti više ili manje ljuta. Koliko će vaša ljutenica biti ljuta, zavisi od vašeg ukusa.

Ljutenica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ljutenica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ili ljutenica sa mašnom – odlučite sami.

Najmanja ljuta papriča je, pogodili ste, iz naše bašte.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.