Miso supa – osnovni recept – Cvijeta Mesić

0
1911
Jutarnja kafa ili Miso supa? | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1
Miso supa - osnovni recept - Cvijeta Mesić - Recepti i Kuvar online

Miso supa – osnovni recept – Cvijeta Mesić

Miso supa – alkalizujući efekat Miso supe na krvotok budi i telo i um i obezbeđuje nam kvalitetnu energiju koja nas drži celo jutro.

Iako ga koristimo u malim količinama u toku jednog dana, miso nije samo dodatak jelu već visoko hranljiva ”hrana”, puna proteina, vitamina B12 i drugih osnovnih hranljivih materija. U miso pasti se nalaze mikroorganizmi važni za naše zdravlje uopšte, kao i enzimi koji pomažu varenju.

Miso pasta, ili fermentisana zrna soje sa dodatkom neke od žitarica (obično pirinač ili ječam), soli, vodom i kulturom zvanom Aspergillus oryzae  je visoko proteinski dodatak jelima, najpoznatiji kao deo miso supe. Miso pasta se razlikuje po ukusu i boji, teksturi i aromi i ima tolioko varijacija koliko ih je recimo među svetskim vinima.Tamnije, tradicionalne vrste miso paste imaju pun, bogat ukus, a  savremenijie  vrste misa su svetlije boje i slatkaste i delikatno osvežavajuće. Ljudi koji se hrane u skladu sa makrobiotičkim principima počinju svaki dan sa hranljivom i toplom šoljom miso supe umesto sa šoljom kafe. Kafa deluje kao „drmusanje“ našeg  nervnog  sistema, zbog  kofeina i njegovog  kiselog dejstva, još pojačano dodavanjem belog šećera. Suprotno tome miso supa nežno ali efektivno budi naš nervni sistem. Njen alkalizujući efekat na krvotok budi i telo i um i obezbeđuje nam kvalitetnu energiju koja nas drži celo jutro. Iako ga koristimo u malim količinama u toku jednog dana, miso nije samo dodatak jelu već visoko hranljiva ”hrana”, puna proteina, vitamina B12 i drugih osnovnih hranljivih materija. U miso pasti se nalaze mikroorganizmi važni za naše zdravlje uopšte, kao i enzimi koji pomažu varenju.

www.cvijetamesic.rs

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Miso supa – osnovni recept – Cvijeta Mesić

miso supa Cvijeta Mesic png

 • 2 cm alge vakame
 • 1 kašika supenaseckanog povrća: luk (šargarepa, brokoli, kupus, kelj, rotkvice ili dajkon, itd…)
 • 1 kašičica miso paste
 • peršunov list (ili perca mladog luka, ili vlašac)
 1. Potopiti 2cm alge vakame u šolji vode.
 2. Kad omekša a što je oko 5 minuta, sitno je iseckati i staviti u šerpu zajedno sa vodom od otapanja.
 3. Vodu dovesti do ključanja, a za to vreme iseći sitnije povrće koje ste odabrali, na primer luk, šargarepa, brokoli, kupus, kelj, rotkvice ili dajkon, itd… najbolje je kombinovati dve ili tri vrste povrća, a može naravno da se stavi i samo jedna vrsta – recimo bundeva, itd. Količina povrća je ukupnol 1 supena kašika.
 4. Kad voda proključa dodati isečeno povrće i kuvati 3-5 minuta, otklopljeno.
 5. Razmutiti jednu kašičicu miso paste u malo vode koju ste uzeli od supe koja vrije.
 6. Pre dodavanja miso paste u supu smanjiti vatru na minimum, onda dodati razmućeni miso i ostaviti da struji tri minuta. Miso ne sme da vrije, jer će se enzimi koji se nalaze u njemu uništiti.
 7. Na kraju dodati sitno seckan svež list peršuna ili perca mladog luka ili vlašac. Prijatno!
 8. Varijacija: Prodinstati crni luk na malo ulja, dodati iseckano povrće, još malo dinstati, onda dodati vodu i kuvati desetak minuta, zatim razmutiti jednu kašičicu miso paste u malo vode koju ste uzeli od supe, dodati u supu i obavezno smanjiti vatru na minimum, da se enzimi u miso pasti ne unište. Miso treba da struji a ne da vrije, 3 minuta. Dodati peršun ili perca od mladog luka.
 9. Prijatno!