Gibanica, pa još začinjena – pikantna gibanica. Oblik je manje važan – možete je „upakovati“ kako god želite i volite. Ako mene pitate, gotovo uvek se odlučujem za oblik rolnica. I ne zaboravite da oblik daje ukus hrani.

Gibanica – rolnice su zato posebnog ukusa. Pikantna gibanica je nastala tako što sam u fil od sira i jaja dodala začine – origano, biber i čili. Količine začina prilagodite ukusu. Podrazumeva se da vaša pikantna gibanica može sadržati još neki od vaših omiljenih začina.

A koji oblik vi birate? Volela bih da čujem.
Gibanica se tradicionalno priprema sa ređanim (gužbanim) korama. Kore se mogu „izgužvati“ i onda kada se prave rolnice.
Svako ima svoj recept za gibanicu – količine sastojaka varijaju od domaćice do domaćice, a svaka od njih ima razlog zbog čega je baš tako priprema.

Gibanica se kod nas priprema ovako – na jedno jaje 100 g sira, malo ulja i malo kisele vode (mleka, jogurta…).
Ukus gibanice bilo da je ona pikantna ili obična zavisi od sira, ali i od kora. Kore za gibanicu možete kupiti ili napraviti. Najčešće biram kupovne kore i to one najtanje.
Pikantna gibanica, sastojci:
- 500 g tankih kora
- 500 g čvršćeg sira
- 5 jaja
- 1 dl gazirane vode
- 1 dl ulja
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mrvljenog čilija
- 1/2 kašičice mlevnog crnog bibera
- so po ukusu



Pikantna gibanica, priprema:
- Umutite jaja sa začinima, dodajte izmrvljeni sir, potom gaziranu vodu i ulje.
- Ako se odlučite da napravite rolnice, spajajte po dve-tri kore.
- Stavite prvu koru, premažite je sa 3-4 kašike fila, stavite drugu koru i ponovo je premažite.
- Uvijte rolnicu i isecite je na 4-5 delova.
- Gibanicu ređajte u podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.
- Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore.
- 2 kašike fila ostavite za premazivanje
- Kada poređate sve rolnice u pleh, premažite ih filom u koji ćete razrediti sa dve kašike vode ili mleka.
- Gibanica se može posuti semenkama po izboru.
- Pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni (oko 25 minuta).
Pikantna gibanica sa tankim ili debelim korama – na vama je da izaberete.

Pikantna gibanica sa ajvarom – zašto da ne?! Možete dodati kašiku-dve ajvara, ljutenice ili pinđura…
Kristina Gašpar
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!