Pikantna gibanica – Kristina Gašpar

1

Gibanica, pa još začinjena – pikantna gibanica. Oblik je manje važan – možete je „upakovati“ kako god želite i volite. Ako mene pitate, gotovo uvek se odlučujem za oblik rolnica. I ne zaboravite da oblik daje ukus hrani.

Pikantna gibanica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Gibanica – rolnice su zato posebnog ukusa. Pikantna gibanica je nastala tako što sam u fil od sira i jaja dodala začine – origano, biber i čili. Količine začina prilagodite ukusu. Podrazumeva se da vaša pikantna gibanica može sadržati još neki od vaših omiljenih začina.

Pikantna gibanica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

A koji oblik vi birate? Volela bih da čujem.

Gibanica se tradicionalno priprema sa ređanim (gužbanim) korama. Kore se mogu „izgužvati“ i onda kada se prave rolnice.

Svako ima svoj recept za gibanicu – količine sastojaka varijaju od domaćice do domaćice, a svaka od njih ima razlog zbog čega je baš tako priprema.

Pikantna gibanica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Gibanica se kod nas priprema ovako – na jedno jaje 100 g sira, malo ulja i malo kisele vode (mleka, jogurta…).

Ukus gibanice bilo da je ona pikantna ili obična zavisi od sira, ali i od kora. Kore za gibanicu možete kupiti ili napraviti. Najčešće biram kupovne kore i to one najtanje.

Pikantna gibanica, sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 500 g čvršćeg sira
  • 5 jaja
  • 1 dl gazirane vode
  • 1 dl ulja
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica mrvljenog čilija
  • 1/2 kašičice mlevnog crnog bibera
  • so po ukusu
Pikantna gibanica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pikantna gibanica, priprema:

  • Umutite jaja sa začinima, dodajte izmrvljeni sir, potom gaziranu vodu i ulje.
  • Ako se odlučite da napravite rolnice, spajajte po dve-tri kore.
  • Stavite prvu koru, premažite je sa 3-4 kašike fila, stavite drugu koru i ponovo je premažite.
  • Uvijte rolnicu i isecite je na 4-5 delova.
  • Gibanicu ređajte u podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.
  • Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore.
  • 2 kašike fila ostavite za premazivanje
  • Kada poređate sve rolnice u pleh, premažite ih filom u koji ćete razrediti sa dve kašike vode ili mleka.
  • Gibanica se može posuti semenkama po izboru.
  • Pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni (oko 25 minuta).

Pikantna gibanica sa tankim ili debelim korama – na vama je da izaberete.

Pikantna gibanica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pikantna gibanica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pikantna gibanica sa ajvarom – zašto da ne?! Možete dodati kašiku-dve ajvara, ljutenice ili pinđura

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

1 Komentar

  1. Snežana Knežević kaže

    Kristina, ove pitice mi se mnogo dopadaju. Imam ja jedan sličan recept moraću da ga objavim kad budem stigla.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.