Punjene paprike – Kristina Gašpar

0

Punjene paprike kakve do sada niste probali. A šerpa pod obavezno olubljena. U suprotnom, punjene paprike nisu „prave“. Za punjene se najčešće koriste babure, ali možete puniti paprike koje želite.

Punjene paprike - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Punjene paprike – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Punjene paprike - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Punjene paprike – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Začinila sam ih slaninom. Punjene paprike pripremljene uz dodatak domaće slanine imaju poseban šmek – ukus koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci za 9 manjih paprika:

  • 1 crni luk
  • 100 g masnije slanine
  • 300 g mlevenog mesa
  • 2 čena belog luka
  • 15 kašičica pirinča
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 veći paradajz
  • po ukusu: so, biber, peršunov list, origano, mrvljena ljuta paprika.
Punjene paprike - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Punjene paprike – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci za sos:

  • 1 šnit slanine
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika pirinča
  • 500 g paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • so i začini po ukusu

Priprema:

  • Slaninu iseckajte što sitnije, crni luk takođe.
  • Pržite slaninu i luk na srednjoj temperaturi dok luk ne porumeni.
  • Dodajte meso i pržite oko 5 minuta uz povremeno mešanje.
  • Na kraju umešajte sve navedene začine, takođe iseckan paradajz i pirinač. (Pirinač prethodno možete kratko prokuvati).
  • Napunite paprike, zatvorite ih kolutovima paradajza, krompira ili nečim trećim po želji.
  • Sipajte na dno šerpe šolju vode i stavite punjene paprike da se kuvaju.
  • Napravite sos – iseckanu slaninu i beli luk pržite na srednjoj temperaturi, pa dodajte iseckan ili samleven paradajz, potom i pirinač.
  • Kuvajte oko pet minuta, začinite i prelijte punjene paprike. Po potrebi, sipajte još vode.
  • Punjene paprike kuvajte još oko pola sata.

Za punjene paprike, oljuštite paradajz. Ukus oljuštenog paradajza je prijatniji za nepca.

U fil za punjene paprike možete dodati još neko povrće – rendanu šargarepu, tikvice…

Kada napunite paprike, umesto da ih kuvate na ringli, možete ih „kuvati“ u rerni. Prostor između paprika možete popuniti komadima povrća. Umesto svežeg paradajza možete koristi sok od paradajza.

Punjene paprike - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Punjene paprike – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pitate se šta sam ja ručala?!

Paprike sam pripremila za ukućane koji jedu meso, a ja sam ručala kod tetke. Kada pripremam paprike za sebe, punim ih povrćem i pirinčem. Nekada dodajem i sojine ljuspice. Od povrća koristim dosta toga – tikvice, patlidžan, šampinjone.

Nekada ih pripremam sa jednom vrstom, a nekada koristim kombinaciju raznih vrsta povrća. U fil za paprike možete umešati 1 jaje bez obzira da li su sa mesom ili bez. Prilikom služenja, paprike možete posuti iseckanim peršunovim listom i belim lukom.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.