Punjene paprike kakve do sada niste probali. A šerpa pod obavezno olubljena. U suprotnom, punjene paprike nisu “prave”. Za punjene se najčešće koriste babure, ali možete puniti paprike koje želite.
Začinila sam ih slaninom. Punjene paprike pripremljene uz dodatak domaće slanine imaju poseban šmek – ukus koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Punjene paprike, sastojci:
Sastojci za 9 manjih paprika:
- 1 crni luk
- 100 g masnije slanine
- 300 g mlevenog mesa
- 2 čena belog luka
- 15 kašičica pirinča
- 1 kašika aleve paprike
- 1 veći paradajz
- po ukusu: so, biber, peršunov list, origano, mrvljena ljuta paprika.
Sastojci za sos:
- 1 šnit slanine
- 2 čena belog luka
- 1 kašika pirinča
- 500 g paradajza
- 1 kašičica šećera
- so i začini po ukusu
Punjene paprike, priprema:
- Slaninu iseckajte što sitnije, crni luk takođe.
- Pržite slaninu i luk na srednjoj temperaturi dok luk ne porumeni.
- Dodajte meso i pržite oko 5 minuta uz povremeno mešanje.
- Na kraju umešajte sve navedene začine, takođe iseckan paradajz i pirinač. (Pirinač prethodno možete kratko prokuvati).
- Napunite paprike, zatvorite ih kolutovima paradajza, krompira ili nečim trećim po želji.
- Sipajte na dno šerpe šolju vode i stavite punjene paprike da se kuvaju.
- Napravite sos – iseckanu slaninu i beli luk pržite na srednjoj temperaturi, pa dodajte iseckan ili samleven paradajz, potom i pirinač.
- Kuvajte oko pet minuta, začinite i prelijte punjene paprike. Po potrebi, sipajte još vode.
- Punjene paprike kuvajte još oko pola sata.
Za punjene paprike, oljuštite paradajz. Ukus oljuštenog paradajza je prijatniji za nepca.
U fil za punjene paprike možete dodati još neko povrće – rendanu šargarepu, tikvice…
Kada napunite paprike, umesto da ih kuvate na ringli, možete ih “kuvati” u rerni. Prostor između paprika možete popuniti komadima povrća. Umesto svežeg paradajza možete koristi sok od paradajza.
Pitate se šta sam ja ručala?!
Paprike sam pripremila za ukućane koji jedu meso, a ja sam ručala kod tetke. Kada pripremam paprike za sebe, punim ih povrćem i pirinčem. Nekada dodajem i sojine ljuspice. Od povrća koristim dosta toga – tikvice, patlidžan, šampinjone.
Nekada ih pripremam sa jednom vrstom, a nekada koristim kombinaciju raznih vrsta povrća. U fil za paprike možete umešati 1 jaje bez obzira da li su sa mesom ili bez. Prilikom služenja, paprike možete posuti iseckanim peršunovim listom i belim lukom.
Kristina Gašpar
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!