Recept za dinstano povrće – Recepti & Kuvar

Recept za dinstano povrće – Recepti & Kuvar

Recept za dinstano povrće, pravo osveženje u toplim letnjim danima. Preporuka je da uvek napravite veću količinu, nego što vam je potrebno, pa uvek možete kombinovati sa nekim drugim jelima, narednih dana (krompir pire, pekarski krompir, pite, testenine…).

Ovo je poseban obrok, ali, onima, koji ne mogu da zamisle obrok bez parčeta mesa, uvek može biti odličan prilog. Dinstano povrće je karakteristično jelo mediteranske kuhinje, i ima mnogo varijacija, koje proističu, najviše, od perioda godine i dostupnosti pojedinih vrsta povrća.

Ovo jelo spada u grupu posnih i vegetarijanskih jela, pa se može pripremati u svakoj prilici. Količina kalorija, koja se unosi ovim jelom, gotovo je zanemarljiva. Ako vam je previše „tanko“ za ručak, ovo jelo mora postati vaša nezameljiva večera. Osim toga, što je ovo umeren i zdrav obrok, uz njega ćete i sigurno mršaviti.

Trudite se da svaki dan, makar 50% unete hrane bude povrće, i da ga konzumirate što više sirovog. Ako ne sirovog, onda – dinstano, grilovano ili pečeno je najbolje. Što manje koristite prženo povrće.

Ljubitelji paste i testenine, mogu prilikom serviranja dodati neku integralnu vrstu, koja će obogatiti ukus, a neće previše povećati unos kalorija.

Recept za dinstano povrće – Recepti & Kuvar

  • tikvice (srednje, 2 komada)
  • plavi patlidžan (srednji, 2 komada)
  • paprika (babura, veća, žuta, 1 komad)
  • paprika (babura, veća, crvena, 1 komad)
  • crveni luk (2 glavice)
  • čena beli luk (3 komada)
  • kašičica majčina dušica (začin, 1)
  • kašičice bosiljak (začin, 1/2)
  • 7 dl gusti sok od paradajza
  • čeri paradajz (10 komada)
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • suvi stari hleb (ili prepečeni hleb)
  1. Svo povrće dobro oprati. Tikvice, plavi patlidžan i papriku, iseckati na kockice srednje veličine. Crveni luk iseći na kolutove. Beli luk sitno iseckati.
  2. Zagrejati tiganj na srednju temperaturu, i dodati 2 kašike maslinovog ulja.
  3. Dinstati tikvice 3 minuta. Nakon 3 minuta izvaditi tikvice u poseban sud.
  4. Dinstati plavi patlidžan 3 minuta. Nakon 3 minuta izvaditi plavi patlidžan u poseban sud.
  5. Dinstati crveni luk i beli luk 3 – 5 minuta.
  6. U veći sud za dinstanje dodati 2 kašike maslinovog ulja. Dodati dinstani crveni i beli luk, i već dinstanu papriku. Dodati čeri paradajz i gusti sok od paradajza. Dodati začine majčinu dušicu i bosiljak. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati oko 25 minuta.
  7. Dodati prethodno dinstane tikvice i plavi patlidžan, i dinstati još 5 minuta.
  8. Služiti toplo u dubljem sudu (činijici), u koju prethodno postavite komade sušenog starog hleba (ili prepečenog hleba), pa prelijete sa dinstanim povrćem.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Recept za dinstano povrće – Recepti & Kuvar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.