Recept za džem od paradajza i parike, kao odličan dodatak raznim jelima, i kao odlična zimnica.
U sezoni paradajza, uvek možete pelat paradajza, kao sastojak recepta, zameniti svežim paradajzom, koga morate blanširati i oljuštiti, pre upotrebe. Kao dodatak, ovaj džem od parajdaza, može se koristiti uz sve vrste mesa, a kao glavni sastojak, ili dodatak, u sendvičima, palačinkama, tortiljama i sl…
Recept za džem od paradajza i paprike – Recepti i Kuvar online
Recept za džem od paradajza i parike, kao odličan dodatak raznim jelima, i kao odlična zimnica.
- 2 glavice crveni luk (sitno iseckane)
- 2 čena beli luk (sitno iseckan)
- 1 komad zelena paprika (sitno iseckana)
- 1 komad crvena paprika (sitno iseckana)
- 1 kašičica tucana ljuta paprika
- 1 kašičica mlevena crvena paprika
- 2 kašike paradajz pire
- 1 konzerva paradajz pelat
- so
- biber
- maslinovo ulje
- U zagrejan tiganj, na srednju temperaturu, dodajte oko 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte iseckani crveni i beli luk i dinstajte oko 5 minuta. Dodajte iseckanu crvenu i zelenu papriku. Nakon par minuta, dodajte tucanu ljutu papriku i mlevenu papriku. Dodajte paradajz pire i paradajz pelat. Dinstajte na umerenoj temperaturi oko 45 minuta, dok se masa ne zgusne u džem. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
- Ako koristite džem od paradajza i paprika odmah, prespite ga u odgovarajuću čistu teglu i zatvorite. Ako želite da vam duže traje, kao vrsta zimnice, potrebno je prvo dobro oprati tegle i poklopce (najbolje u mašini za sudove na 60 C), pa zatim držati u rerni oko 30 minuta na temperaturi oko 70 C. Sipati džem čim bude gotov u tople tegle, i zatvoriti metalnim poklopcem. Možete tako zatvorene tegle držati dodatno u rerni na 60 C, još nekih 10-15 minuta.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!