Samsa - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Samsa - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Samsa – ovo je jedna od mnogobrojnih verzija samse, jelo je jeftino, brzo se sprema a ukus je fantastičan. Ko voli testo, kiselo mleko, beli luk samsa je stvorena za njega. Mene ovo jelo podeća na kljukušu.

Samsa, sastojci:

Testo:

  • 600 gr brašna,
  • kašičica soli
  • 100 gr masti i
  • 3 dl vode.

Preliv:

  • 1 l kiselog mleka,
  • 5 čenova belog luka,
  • biber po ukusu i
  • so po ukusu.

Samsa, način pripreme:

  • Zamesiti testo od brašna, vode i soli. Premesiti testo na brašnom posutoj površini, pa ga podeliti na devet jednakih komada.
  • Svako testo posebno razvući na prečnik od oko 30 cm.
  • Jedno po jedno testo premazivati sa mašću a zatim preklopiti drugim testom. To isto uraditi i sa trećim testom koje se ne premazuje, već samo spojiti krajeve. Od devet jednakih komada spajanjem dobijamo tri jednaka testa.
  • Oklagijom razvući kore koje smo dobili umotati ih pa iseći na komade, ređati u pleh.
  • Peći na temperaturi od 200° C, oko 20 minuta.
  • (Može i ovako da se uradi, meni se ovaj postupak više dopada. Jufku rastanjiti oklagijom pa premazati sa mašću. Zatim tako pripremljenu koru, preklopiti sa dva kraja i naborati, iseći na manju parčad pa položiti u namašćen pleh.)

Preliv:

  • Iseckati beli luk, dodati kiselo mleko, so, biber i sve dobro izmešati. Preliti preko vruće samse da bude dobro natopljena. Tako dobro natopljenu samsu servirati.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!