Starinske kiflice.
Starinske kiflice, sastojci:
- 1 kg brašna,
- 20 g kvasca,
- 2 kašičice soli,
- 1/2 l mleka,
- 200 g masti,
- 2 dl kiselog mleka ili jogurta,
- 1 kašičica soli i
- pola kašičice šećera
Za premazivanje i posipanje:
- 1 žumance,
- mak i kim
Starinske kiflice, priprema:
- Razmutiti kvasac u pola šolje mlakog mleka, dodati šećer i malo brašna, pa ostaviti da se kvasac aktivira.
- Od brašna, nadošlog kvasca i svih navedenih sastojaka, soli, mleka, masti, kiselog mleka, zamesiti srednje meko testo, ako je potrebno dodati još malo brašna. Ostaviti testo prekriveno da odmara tridesetak minuta.
- Testo podeliti na loptice, pa svaku razvijte u obliku elipse i motajte duguljastu kiflu.
- Kifle poređajte u podmazan pleh, premažite umućenim žumancetom i pospite makom i kimom.
- Kifle treba da odmaraju još deset, petnaest minuta dok se rerna ne ne zagreje. Peći kifle na 200 C dok lepo ne porumene.
Ja sam par loptica odvojila, premazala žumancetom, posula kimom i makom i tako ispekla.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!