Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu
Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu

Bezbroj ukusnih i fantastičnih jela, koja se lako prilagođavaju podneblju – ovo je najbolji način da opišemo čuvenu kinesku kuhinju. Tokom svoje duge istorije, Kinezi su veoma cenili hranu i sam način proizvodnje i pripreme namirnica, tako da je njihov odnos prema ishrani doveo do popularnosti njihovih specijaliteta.

Bujicu novih pravaca u kulinarstvu pratila je velika količina knjiga, silabusa i filmova o hrani. Kako je kineska kultura jedna od najstarijih, mnogo je objavljenih i knjiga i filmova koji su usko u vezi sa kineskom kuhinjom, pa ne čudi što su azijski ukusi danas dostupni u skoro svim državama.

Kineska hrana je bila prva hrana iz inostranstva koja je prenosila gastronomski doživljaj druge kulture i na taj način je doživela veliku popularnost.

Kako je kineska hrana uticala na kulinarstvo i kulturu u svetu?

Koje uticaje je i samo kinesko kulinarstvo trpelo kroz istoriju?

Otkrivamo zašto kineski specijaliteti lako stiču obožavaoce, toliko da ih i mnogi domaći zaljubljenici u kulinarstvo, rado istražuju i zašto još lakše postaju omiljeno jelo brze hrane.

Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu
Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu

Uticaj kineske kuhinje na svetsko kulinarstvo – uvođenje novih trendova

Pored italijanske, kineska kuhinja je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih kuhinja širom sveta. Jedan od razloga zašto je kineska kuhinja toliko popularna je i činjenica da su mnogi Kinezi u 19. veku emigrirali u Ameriku, radeći i tabajući sebi put ka svetu.

Tako je i nastala američko-kineska hrana, koja je zapravo ona koju mnogi ljudi širom sveta poznaju i koja se služi u kineskim restoranima brze hrane. Kinezi su svoju tradiciju preko kulinarstva uspeli da probiju na tržište svih svetskih metropola, pa ne čudi što u Njujorku, centru sveta kako ga mnogi nazivaju, postoji posebna kineska četvrt gde se može osetiti pravi duh jednog naroda.

Bilo kroz migracije naroda, bilo putem trgovine svile i tokom dugog kolonijalnog perioda, azijski ukusi su pronašli utočište u mnogim delovima sveta. Tu su se učaurili i danas imaju veliki uticaj. Svi želimo da probamo čudne spojeve ukusa, da naučimo da jedemo kineske specijalitete sa dva štapića kao pravi Kinezi, ali i da razumemo zašto je pirinač toliko važan sastojak azijske kuhinje.

Na primer, kinezi smatraju da samo varvari koriste escajg, pa su izumeli čuvene kineske štapiće koji su danas sinonim za kinesku kuhinju.

Kulinarski proizvodi i načini spremanja jela – iz Kine u kuhinje sveta

Pod uticajem Kine, pirinač je postao jedna od najzastupljenijih žitarica u svetskoj kuhinji, a ono što mnoge čudi je činjenica da je pravljenje testenina zapravo kinesko nasleđe. Naime, Marko Polo je iz istočne Kine u Italiju doneo veliki deo italijanske tradicije, pa i one koje podrazumevaju pravljenje paste.

Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu
Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu

Pored raznih namirnica, Kinezi su razvili i različite tehnike spremanja i skladištenja hrane, tako da konzerviranje namirnica, koju danas Kinezi nikako ne praktikuju, potiče upravo iz kineske kuhinje. Ono što je zanimljivo je to da je proces pravljenja turšije, koji je veoma popularan u našoj tradiciji kuvanja, potekao upravo iz Kine.

Ekspanzija kineskih restorana širom sveta

Uticaj kineske hrane na kulturu se ogleda i u otvaranju kineskih restorana širom sveta. Ekspanziju kineskih restorana i njihove kuhinje uopšte, pokrenula je kako pop kultura, tako i veliki broj filmova i knjiga, te nam je kineska hrana postala ne samo omiljena, već i lako dostupna otvaranjem velikog broja kineskih restorana brze hrane.

Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu
Uticaj kineske hrane i azijskih ukusa na kulinarstvo i kulturu

Na prostoru Srbije se ekspanzija kineskih restorana desila devedesetih godina. U međuvremenu je broj restorana rastao, ali samo u Beogradu i Novom Sadu, dok je danas moguće naći kineski restoran brze hrane gotovo u svakom većem gradu. Mnogo je kineskih specijaliteta koje rado konzumiramo, pa je teško odgovoriti na pitanje koje kinesko jelo Srbi najviše vole.

Prvi dostavljači hrane

Kineski restorani se izdvajaju kao prvi restorani u svetu koji su pored italijanskih picerija i italijanskih restorana, počeli sa dostavom hrane. Danas je dostava kineske hrane ono što uveseljava mnoge mlade, koji usled brzog života, nemaju mnogo vremena da se posvete kulinarstvu.

Takođe, ovaj metod je omogućio ljudima širom sveta da u čarima i ukusima egzotične kuhinje uživaju u udobnosti svog doma, bez pranja sudova i trošenja vremena na kuvanje, seckanje i spremanje jela.

Istorijski uticaji na kinesko kulinarstvo

Sama kineska kuhinja je trpela različite uticaje kroz istoriju. Zbog svog teritorijalnog položaja, ne čudi što je kinesko kulinarstvo bilo izloženo uticajima koji su došli iz Indije, iz Persijskog carstva, od mongolskih plemena, kao i od evropskih trgovaca.

Uprkos svemu tome, rana kineska kultura je ipak dala osnovni pečat kineskoj kuhinji. Ono po čemu su Kinezi i danas veoma popularni je poznati kineski pirinač koji se savršeno uklapa kao prilog uz mnoge kulinarske specijalitete, a čijim su se uzgojem bavila najstarija civilizacija sveta.

Kinezi su formirali poznate tehnike za čuvanje hrane, kao što su fermentacija povrća i usoljavanje, ali su i pokrenuli lavinu koriščenja soseva i drugih začina koji se i dalje proizvode. Mnoge tehnike koje su se ustanovile na teritoriji Kine i dan danas su deo njihovog kulinarskog repertoara.

Indijski uticaj na kinesko kulinarstvo

Iz Indije je u Kinu uplivao veliki broj kako jela, tako i metoda pripreme i sve to tokom perioda trgovanja svilom, što je potpuno logično. Na kinesku kuhinju je veliki trag ostavio budizam, koji je svoj put počeo upravo iz Indije.

Budizam je u kinesko kulinarstvo uveo verovanje u to koliko su životinje svete, te se sa pojavom budizma javilo i vegeterijanstvo koje je u kinesko kulinarstvo uvelo upotrebu povrća kao osnove svakog specijaliteta.

Pojedini sastojci i metode spremanja koje su potekle iz Indije su:

  • korijander,
  • šećerna trska,
  • mešanje suvih začina.

Usled trgovanja svilom, kineska kuhinja je pretprela i uticaj Persijskog carstva i upliv spanaća, plavog patlidžana, nara, belog luka, oraha, susama, smokve i ulja direktno sa Bliskog istoka u kuhinje Kine.

Mongolska plemena i uticaj na kinesku hranu

U unutrašnjosti Kine je posebno vidljiv uticaj Mongola, koji su bili strastveni gurmani. Najviše su voleli jela sa mesom – jagnjetinu i ovčetinu, te je korišćenje mesa u specijalitetima mongolski uticaj. Od metoda spremanja, Kinezi su od Mongola preuzeli grilovanje na otvorenom plamenu na ražnju po kojem su danas veoma poznati širom sveta.

Evropski uticaj na kinesku kulturu i kulinarstvo

Kako se Kina susrela sa zapadom preko trgovine začina, mnogi sastojci iz Evrope su se učaurili u kineskoj kuhinji, pa ih je i danas moguće pronaći u njihovoj kuhinji: ljute papričice, krompir i sladak krompir, kukuruz, paradajz.

Mnogi proizvodi su preko Evrope u Kinu došli direktno iz Amerike, tako da je kineska kuhinja kroz svoju istoriju pretrpela brojne uticaje, a samo ono što joj je zaista odgovaralo, zadržala je do dana današnjeg i svrstala u svoje specijalitete, poznate širom sveta.

Karakteristike kineske kuhinje – bogatstvo začina

Kineska kuhinja je poznata kao izuzetno zdrava, a sami Kinezi su poznati po dugovečnosti, što mnogi povezuju sa tim čime se narod hrani. Iako na kinesko kulinarstvo prvo asociraju začini, prepoznatljivi ukusi Azije su prvenstveno proizvod odlične ravnoteže mesa i povrća, kao i mešanje različitih ukusa.

Šta je to što kinesku kuhinju čini tako posebnom?

Kinezi smatraju da prava kineska jela moraju da sadrže svih pet ključnih ukusa – sladak, slan, ljut, kiseo i gorak, pa je kombinacija začina i ovih ukusa u najrazličitijim specijalitetima širom sveta zapravo uticaj kineske kuhinje.

Zanimljivo je da se daleka i prostorno i gastronomski, azijska kuhinja odomaćila na prostoru Balkana, i da je postala prepoznatljiva i prilično omiljena. Imperativ kineske hrane, poznat širom sveta, čini povrće, pretežno pirinač, kupus, šargarepe, pečurke i tikvice, u kombinaciji sa mesom, i to piletinom, svinjetinom, teletinom i pačetinom, i sosom, bilo da je reč o soja ili sečuan sosu.

Kineska kuhinja je bez sumnje uticala na brojne svetski poznate kuvare, a zasigurno je ostavila traga u kulinarstvu širom sveta kako zbog svog karakterističnog načina kombinovanja namirnica, tako i zbog samog načina spremanja, ali i zbog njihove zdrave ishrane.

Sigurno smo da je svako bar jednom probao neki kineski specijalitet ili nešto što podseća na kinesku hranu, a ako niste, pravo je vreme da se odvažite na taj korak i osetite rapsodiju ukusa koju kineska jela obećavaju.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!