Blagotvorno morsko povrće – by Cvijeta Mesić

 

morsko-povrce-by-Cvijeta-Mesic-recepti-i-kuvar-onlineMnogi od nas, kad se pomene morsko povrće, prvo pomisle na one froncle koje nam se lepe za članke, dok plivamo ili ronimo u moru. Ali morske biljke kao hrana su jedan od najvažnijih delova zdrave ishrane. U makrobiotičkom načinu ishrane, morsko povrće zauzima 5% dnevnog uzimanja hrane. Koristi se u ishrani već hiljadama godina. Predstavlja neiscrpni izvor dragocenih hranljivih sastojaka, obezbedjuje nam visoke nivoe minerala i minerala u tragovima. Neke od ovih biljaka imaju 8-10 puta više kalcijuma od mlečnih proizvoda. Bogate su gvoždjem, kalcijumom, jodom, vitaminima A, B i C, proteinima i ugljenim hidratima. Na taj način nam obezbedjuju jaku i dobro izbalansiranu krv.

Morsko povrće  ima zadatak da čisti vodu u kojoj se nalazi od otrova, obezbedjujući zdravu sredinu životu u morima. Kao neki veliki filteri, oni koriste svoje bogate minerale za taj zadatak. Tamo gde žive u morima, voda je čista i puna živih organizama. Naravno da se i morsko povrće koje jedemo bere u tim čistim vodama. Setite se da se morsko povrće koristi i u spa tretmanima, za negu lica i tela itd., kad god treba da se organizam očisti, ojača i učini lepšim i zdravijim.

Morsko povrće – vakame, kombu, kelp pomažu u omekšavanju vlakana u hrani u kojoj se kuvaju. Dodavanjem morskog povrća u našu ishranu čistimo naš sistem od otrova koji ga ugrožavaju na dnevnoj bazi, od izduvnih gasova do brze hrane.

Morsko povrće koje se regularno koristi u makrobiotičkoj ishrani su kombu, vakame, nori, hidžiki, arame, agar, dulse.

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

 

 

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Blagotvorno morsko povrće – by Cvijeta Mesić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.