Blagotvorno morsko povrće - by Cvijeta Mesić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

 

morsko-povrce-by-Cvijeta-Mesic-recepti-i-kuvar-onlineMnogi od nas, kad se pomene morsko povrće, prvo pomisle na one froncle koje nam se lepe za članke, dok plivamo ili ronimo u moru. Ali morske biljke kao hrana su jedan od najvažnijih delova zdrave ishrane. U makrobiotičkom načinu ishrane, morsko povrće zauzima 5% dnevnog uzimanja hrane. Koristi se u ishrani već hiljadama godina. Predstavlja neiscrpni izvor dragocenih hranljivih sastojaka, obezbedjuje nam visoke nivoe minerala i minerala u tragovima. Neke od ovih biljaka imaju 8-10 puta više kalcijuma od mlečnih proizvoda. Bogate su gvoždjem, kalcijumom, jodom, vitaminima A, B i C, proteinima i ugljenim hidratima. Na taj način nam obezbedjuju jaku i dobro izbalansiranu krv.

Morsko povrće  ima zadatak da čisti vodu u kojoj se nalazi od otrova, obezbedjujući zdravu sredinu životu u morima. Kao neki veliki filteri, oni koriste svoje bogate minerale za taj zadatak. Tamo gde žive u morima, voda je čista i puna živih organizama. Naravno da se i morsko povrće koje jedemo bere u tim čistim vodama. Setite se da se morsko povrće koristi i u spa tretmanima, za negu lica i tela itd., kad god treba da se organizam očisti, ojača i učini lepšim i zdravijim.

Morsko povrće – vakame, kombu, kelp pomažu u omekšavanju vlakana u hrani u kojoj se kuvaju. Dodavanjem morskog povrća u našu ishranu čistimo naš sistem od otrova koji ga ugrožavaju na dnevnoj bazi, od izduvnih gasova do brze hrane.

Morsko povrće koje se regularno koristi u makrobiotičkoj ishrani su kombu, vakame, nori, hidžiki, arame, agar, dulse.

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD