Gaspaćo – hladna španska čorba – Kristina Gašpar

Recept za gaspaćo

214

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

Gaspaćo (Gazpacho) – odličan obrok za vrele dane. Osvežava i okrepljuje. Gaspaćo je tradicionalna španska čorba čije se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti u kojoj se priprema.

Svaka oblast u Španiji ima svoju „mirođiju“ koja gaspaćo čorbi daje posebnost. Za nekoga je gaspaćo čorba, za nekoga supa, a za mene je gaspaćo obrok salata.

Gaspaćo čorbu sam obogatila prepečenim mlečnim hlebom, parmezanom, jalapeno paprikom i kimom.

Gaspaćo možete pripremiti onako kako vam odgovara – ukoliko vam ne prija neki od sstojaka, slobodno ga eliminišite. Ja sam eliminisala limunov sok.

Paradajz  je dovoljno kiseo, pa je po meni limunov sok suvišan. Ako ne volite komadiće povrća, gaspaćo čorbu (u ovom slučaju potaž) možete pripremiti tako što ćete sve sastojke samleti u procesoru za hranu.

Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Gaspaćo – hladna španska čorba – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Gaspaćo – hladna španska čorba – Kristina Gašpar

Gaspaćo (Gazpacho) – odličan obrok za vrele dane. Osvežava i okrepljuje. Gaspaćo je tradicionalna španska čorba čije se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti u kojoj se priprema.

  • 2 komada paradajza (veća)
  • 3 dl soka od paradajza (gustog)
  • 1 komad zelena paprika (ili žuta, manja)
  • 1 komad krastavac (manji)
  • 1 komad mladi crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so (po ukusu)
  • biber (po ukusu)
  • bosiljak (po ukusu)
  1. Paradajz oljuštite i iseckajte.
  2. Dodajte mu sok od paradajza, crni i beli luk.
  3. Izblendirajte.
  4. Dobijenu smesu možete procediti ukoliko vam smetaju semenke.
  5. Ostatak povrća iseckajte na sitnije komade.
  6. Sjedinite sve sastojke i ohladite čorbu u frižideru.
  7. Prilikom služenja, dodajte kockice leda i prepečen hleb ili krutone.
Po ukusu, u  čorbu možete dodati mleveni kim i ljutu (čili) papriku.Kažu da je ovo osnovni recept za gaspaćo, a  svako sebi može dodati još nešto po izboru – rendani sir, parmezan, jogurt…

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

80%
Awesome
  • Design

Dobijajte najnovije informacije direktno na vaš uređaj u realnom vremenu, prijavite se odmah!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More