Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Gaspaćo – hladna španska čorba – Kristina Gašpar

0

Gaspaćo (Gazpacho) – odličan obrok za vrele dane. Osvežava i okrepljuje. Gaspaćo je tradicionalna španska čorba čije se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti u kojoj se priprema.

Svaka oblast u Španiji ima svoju „mirođiju“ koja gaspaćo čorbi daje posebnost. Za nekoga je gaspaćo čorba, za nekoga supa, a za mene je gaspaćo obrok salata.

Gaspaćo čorbu sam obogatila prepečenim mlečnim hlebom, parmezanom, jalapeno paprikom i kimom.

Gaspaćo možete pripremiti onako kako vam odgovara – ukoliko vam ne prija neki od sstojaka, slobodno ga eliminišite. Ja sam eliminisala limunov sok.

Paradajz  je dovoljno kiseo, pa je po meni limunov sok suvišan. Ako ne volite komadiće povrća, gaspaćo čorbu (u ovom slučaju potaž) možete pripremiti tako što ćete sve sastojke samleti u procesoru za hranu.

Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Gaspaćo – hladna španska čorba – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar

Gaspaćo (Gazpacho) - odličan obrok za vrele dane. Osvežava i okrepljuje. Gaspaćo je tradicionalna španska čorba čije se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti u kojoj se priprema.
Obrok Ručak
Kuhinja Španska
Vreme pripreme 15 minutes
Ukupno vreme 1 hour 15 minutes
Broj osoba 2 osobe

Sastojci

  • 2 komada paradajza veća
  • 3 dl soka od paradajza gustog
  • 1 komad zelena paprika ili žuta, manja
  • 1 komad krastavac manji
  • 1 komad mladi crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • bosiljak po ukusu

Uputstvo za pripremu

  1. Paradajz oljuštite i iseckajte.
  2. Dodajte mu sok od paradajza, crni i beli luk.
  3. Izblendirajte.
    Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  4. Dobijenu smesu možete procediti ukoliko vam smetaju semenke.
    Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  5. Ostatak povrća iseckajte na sitnije komade.
    Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  6. Sjedinite sve sastojke i ohladite čorbu u frižideru.
    Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  7. Prilikom služenja, dodajte kockice leda i prepečen hleb ili krutone.
    Gaspaćo - hladna španska čorba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Beleške

Po ukusu, u  čorbu možete dodati mleveni kim i ljutu (čili) papriku.Kažu da je ovo osnovni recept za gaspaćo, a  svako sebi može dodati još nešto po izboru - rendani sir, parmezan, jogurt...

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.