JIN I JANG by Cvijeta Mesić

 

jin-i-jang-by-Cvijeta-Mesic-recepti-i-kuvar-onlineOno  što makrobiotiku razlikuje od drugih principa ishrane je da je makrobiotika energetska ishrana, to jest princip ishrane koji uzima u obzir energetska kretanja od kojih je sačinjeno sve u univerzumu – kosmos, Zemlja, naša tela. Tradicionalne kulture koristile su teoriju komplementarnih/suprotnih sila da objasne kako funkcionišu svi fenomeni života. Na primer, elektricitet je proizvod privlačenja i jedinstva između pozitivnog i negativnog pola. Dete je rezultat odnosa između muškarca i žene. Kad je hladno, naše telo se skupi da sačuva toplotu, a kada se protegnemo na toplom suncu, naše ćelije se šire da otpuste toplotu, itd. Priroda, život sledi ovaj prirodni zakon komplementarno-antagonističkog kretanja. Kinezi su ove sile nazvali jin (zemljina sila koja ide na gore i širi se) i jang (sila koja dolazi iz kosmosa, kreće se na dole i skuplja se). Danas je moderna kvantna fizika dokazala da je sva materija satkana od energije i nazvali su ove sile: gravitacija, što je magnetsko privlačenje mase prema zemlji (jang) i elektromagnetska sila, koja se iz centra zemlje širi, generisana okretanjem zemlje (jin).  Znači da ove dve jednostavne reči sumiraju zakone koji vladaju u prirodi.

Jin predstavlja simbol energetskog kretanja koji stvara širenje i kreće se prema spolja. Jang opet simbolizuje energiju skupljanja, koja se kreće ka centru. Iako su suprotne po delovanju, ove sile ne mogu da postoje jedna bez druge i ne deluju nezavisno jedna od druge. One su u stalnom zajedničkom kretanju i formiraju energetsku interakciju, šireći se i skupljajući neprestano i tako tvore život sam. Teorija jina i janga je filozofija ravnoteže, putem koje možemo razumeti našu ljudsku prirodu. Zdravlje nastaje iz balansa između širenja (jin) i skupljanja (jang).

Kako se ovaj filozofski koncept odražava na nas? Jin uticaji stvaraju efekat širenja na našu energiju i telesne procese. Jang uticaji deluju na nas kao efekat skupljanja. Namirnice koje uzimamo, takođe, imaju svoje jin i jang uticaje na nas. Jang namirnice stvaraju osečaj skupljanja, čvrstoće, pritiska dok jin namirnice stvaraju efekat širenja, rastvaranja, opuštenosti. Potrebni su nam i jedni i drugi, ali ako ih stalno uzimamo u ekstremima, naše telo će vremenom početi da gubi svoju sposobnost da održava ravnotežu. Na primer, preterano uzimanje alkohola ili šećera (jin) generalno kao rezultat ima fizičku i mentalnu slabost. Na drugoj strani, preterano konzumiranje mesa i soli (jang) uzrokuje stegnutost i konstipaciju. Jednostavno rečeno – naša ishrana postaje stvar balansiranja uticaja širenja i skupljanja. Razumevanje ove dinamike je krucijalno ako želimo da svakodnevno održavamo svoje zdravlje, a to bi bila i suština makrobiotike.

(nastaviće se…)

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

 

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

 

 

 

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.